Antena Căutare

Venitul lunar mediu pe gospodarie s-a redus cu 4,5% in trimestrul trei

Potrivit datelor prezentate astazi de Institutul National de Statistica (INS), o gospodarie din Romania a avut in trimestrul trei din 2010 venituri totale medii lunare cu 4,5% mai mici fata de trimestrul anterior, acestea reducandu-se de la 2.337 de lei la 2.231 de lei, in timp ce pe partea de cheltuieli medii lunare s-a inregistrat o usoara crestere, la 2.022 de lei, reprezentand 90,6% din venituri.


Salariile si celelalte venituri asociate lor au format cea mai importanta sursa de venituri (49% din veniturile totale ale gospodariilor, in scadere cu 0,1% fata de primul trimestru si cu 1,7% fata de trimestrul al doilea).

La formarea veniturilor totale ale gospodariilor, in perioada iulie-septembrie, au contribuit, de asemenea, veniturile din prestatii sociale in proportie de 26,7%, veniturile din agricultura cu 3,5%, veniturile din activitati neagricole independente cu 3% si cele din proprietate si din vanzari de active din patrimoniul gospodariei cu 1,9%. O pondere importanta detin si veniturile in natura (14,4%), in principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (12,8%).

Urban versus rural

In intervalul analizat, veniturile totale medii pe o gospodarie din mediul urban au fost cu 32,3% mai mari decat ale gospodariilor din mediul rural si cu 11,8% mai mari fata de ansamblul gospodariilor.

Peste 40% din venituri se duc pe alimente

Conform clasificarii standard pe destinatii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare si bauturile nealcoolice au detinut, in trimestrul al treilea al anului trecut, in medie, 41% din consumul gospodariilor (40,7% in trimestrul unu, respectiv 41,4% in trimestrul doi).

O componenta a consumului, cu pondere relativ mare in cheltuieli, este legata de locuinta (apa, energie electrica si termica, gaze naturale, combustibili, mobilier, dotarea si intretinerea locuintei). In iulie - septembrie 2010, acesteia i s-a alocat din cheltuielile de consum 19,9%, se mai arata in comunicatul INS.

sursa:Financiarul.com

Dobanda de politica monetara va fi mentinuta la minimul istoric de 6,25%, pentru a cincea sedinta consecutiva... INS: Rata somajului a urcat la 6,9% in cel de-al treilea trimestru al lui 2010...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x