Antena Căutare

Veniturile zilierilor vor fi impozitate cu 16%

Desi fusese invitat saptamana viitoare, marti, la comisia de munca sa discute pe tema pensiilor piramidale, ministrul Muncii Ioan Botis le-a facut ieri o surpriza alesilor care s-au trezit cu aceasta la masa. Si nu pentru pensii. Profitand de faptul ca opozitia era in minoritate in comisie, in calitate de deputat, Botis a propus completarea ordinii de zi cu doua proiecte: legea privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri, si legea privind ucenicia la locul de munca.

Amandoua proiectele de legi au trecut in varianta agreata de ministru, urmand sa fie trimise plenului, Camera Deputatilor fiind camera decizionala. Astfel, potrivit noului proiect de lege privind reglementarea raporturilor de munca a zilierilor, acestora le vor fi impozitate cu 16 % veniturile brute zilnice incasate.

Cuantumul venitului net zilnic a fost si el stabilit prin lege intre 2 lei si 10 lei ora. Zilierii nu vor fi insa si protejati social prin noua lege, pentru ca se prevede clar ca pentru veniturile realizate din activitatea prestata de zilieri nu se datoreaza contributiile sociale obligatorii nici de zilier, nici de beneficiar. Pentru simplificarea procedurii a fost eliminat carnetul de zilier.

Totodata, legea stabileste domeniile in care pot fi prestate activitati cu caracter ocazional: agricultura, vanatoare si pescuit, silvicultura, piscicultura, pomicultura, apicultura, zootehnie, spectacole, manipulari de marfuri si activitati de curatenie. In ceea ce priveste legea care reglementeaza ucenicia la locul de munca, deputatii au stabilit ca durata acestui tip de contract nu poate fi mai mare de 3 ani si mai mica de 12 luni.

Totodata, la propunerea ministrului Botis s-a renuntat la obligativitatea angajatorului de a le asigura cazarea si masa ucenicilor care fac naveta la locul de munca.

De asemenea daca pana acum angajatorii puteau solicita statului pentru fiecare ucenic o suma egala cu 50% din salariul minim brut pe tara, acum acestia vor primi o suma egala cu 60% din valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj.

Potrivit deputatului PSD Ioan Cindrea, care a si condus sedinta, singurul scop al lui Botis a fost introducerea impozitului pe salariu 16% la cei care lucreaza ca zilieri.

Nu sunt protejati social, pentru ca nu se contribuie la pensie, la santatate, somaj, in caz de boala, accidente de munca si boli profesionale. Se trece la un sclavagism pe piata muncii, se deschide poarta muncii la negru. Orice angajator se poate ascunde in spatele acestor contracte sezoniere", a mai spus Cindrea.

Ministrul Botis nu a stiut cati zilieri sunt la ora asta, dar a sustinut ca munca la negru o presteaza acum in jur de 1.400.000-1.500.000 de persoane.

„In mod cert in urmatorea perioada vom scoate la suprafata undeva la 200.000 de locuri de munca", a spus Botis. In ceea ce priveste ucenicia, Botis a spus ca asigurarea cazarii si a mesei „incarca financiar" angajatorul.

„Pe mine ma intereseaza ca acel om sa fie pregatit intr-o profesie si dupa aceea sa-si gaseasca mai usor un loc de munca", a mai spus ministrul Botis.

Sursa: Jurnalul National

Evaziunea fiscala in agricultura, mai mare decat media nationala... In Romania s-ar putea descoperi noi zacaminte de petrol...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x