Antena Căutare

VIDEO! "Epoca de Aur": Tractorul, simbolul agriculturii romanesti

Pe sosele goneau cu aplomb mindrele Dacii, iar pe ogoare munceau cu elan trainicele tractoare. Romania era in perioada comunista granarul Europei. Si daca ar fi avut un simbol al agriculturii pe drapel, asemenea marelui URSS, cu siguranta n-ar fi fost secera ci tractorul fabricat la Brasov.



Sunetul sirenelor se auzea numai in fabrica, dar cel al tractorului romanesc a rasunat si pe ogoarele altor tari din Europa. Anual, la Brasov se produceau chiar si 50 de mii de tractoare, iar peste 60% din productia totala se ducea la export.

Nu erau doar productivi, ci si buni, isi aminteste cu nostalgie fostul director. In 1960, modelul Universal 650 a castigat chiar medalia de aur la Targul International de la Leipzig. Dar asta n-a mai contat dupa Revolutie. Gloria tractorului s-a stins treptat. Pentru ca, in Capitalism, UTB s-a transformat din mandria patriei intr-un pagubos colos industrial.

Iar daca fabrica a pierit, tractorul romanesc a intrat in moarte clinica. Pana cand licenta a fost cumparata de un consortiu egiptean. Dar in cartierul de langa fosta fabrica nu mai e forfota, dimineata, la sapte. Nu mai rasuna sirenele. Iar zgomotul utilajelor se-aude stingher, intr-un colt. Acolo se fabrica tractorul romanesc - dar nu pentru romani, ci pentru egipteni.

Leul continua sa scada in raport cu euro... Studiu: Peste 100 de orase americane ar putea intra in faliment in 2011...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x