"Election Day" se derulează întotdeauna în prima marţi de după prima zi de luni din luna noiembrie, din 1845 încoace, ani în care această zi a fost aleasă pentru că nu interfera cu repaosul biblic (duminica) şi ziua de târg (miercurea). Tradiţia este, de atunci, respectată cu sfinţenie
Constituţia Statelor Unite dispune: "Alegătorii preşedintelui şi a vicepreşedintelui sunt chemaţi să voteze, în fiecare stat, marţea care urmează primei zile de luni din noiembrie, la patru ani după fiecare alegere a preşedintelui şi a vicepreşedintelui".
Important de precizat este ca lucrurile nu au stat întotdeauna aşa. Până în 1845, fiecare stat îşi stabilea singur ziua de vot, însă, odată cu înmulţirea posibilităţilor de a comunica, au apărut şi temerile că cei ce votează mai târziu ar putea fi influenţaţi de alegătorii care merg mai devreme la urne.
Mai mult, pentru a merge să votezi era nevoie de trei zile în medie, drumul se făcea cu căruţele sau călare, era lung şi anevoios, una la dus, una la vot şi una la întors.
Nicio zi a săptămânii nu se potrivea astfel încât în decursul celor şapte zile să şi votezi, să te şi odihneşti (duminica) şi să mai ajungi şi la târg (e de presupus că mai prindeau ceva din târgul de miercuri). Aşa că americanii plecau lunea votau marţea şi se întorceau miercuri.
De ce NOIEMBRIE?! Ei bine, luna noiembrie corespunde sfârşitului strânsului recoltei şi unei perioade meterologice în care iarna nu s-a instalat încă, făcând drumurile impracticabile.
Chiar dacă acum votul într-o marţi este peste mâna pentru majoritatea americanilor, administraţiile succesive nu au renunţat la această zi.
Bursele scad puternic la nivel global odată cu conturarea victoriei lui Trump în faţa lui Clinton... ALEGERI SUA. Mesajul emoționant al frumoasei Chelsea Clinton pentru mama ei, Hillary: „Mama, ca de obicei,...”...