Biserica Creștin Ortodoxă trece printr-un moment de cumpănă. Sinodul Patriarhiei de la Constantinopol s-a reunit pentru a decide soarta Patriarhiei de la Kiev. Sinodul va dura 3 zile, urmând să fie reconvocat în perioada 9-11 noiembrie.
Cum era de așteptat, Patriarhia Moscovei se opune vehement acordării stautului Autocefal Patriarhiei de la Kiev și amenință cu ruperea totală a relațiilor cu Constantinopolul.
Pe fondul relațiilor tensionate cu Rusia, mulți ucrainieni s-au disociat de Patriarhul Kirill, în care văd un inamic, prin prisma asocierii cu Vladimir Putin: „Dintr-un anumit sens, din cauza lui Putin, Biserica din Ucraina doreşte să devină autocefală”, consideră Serghei Chapnin, expert rus pe probleme religioase, citat de publicaţia franceză „Liberation”.
Ucraina vede în Rusia un agresor. Conflictul dintre cele două țări a dus la o situația inacceptabilă pentru ei: creştin-ortodocşi, aparţinând aceleiaşi Biserici, se ucid între ei, iar Patriarhul de la Moscova nu ia atitudine.
Mai mult, în unele zone, preoți care aparțin de Biserica din Moscova au refuzat să înmormânteze combatanți ucrainieni, uciși în luptele cu separatiști ruși.
Toate acestea au creat o stare de tensiune și o dorință din ce în ce mai puternică de separare de Biserica Ortodoxă din Moscova.
Până la două treimi din comunitățile ortodoxe din Ucraina ar trebui să se alăture, mai devreme sau mai târziu, noii Biserici unificate, care „contrar propagandei rusești nu va fi o autocefalie acordată schismaticilor de la Kiev”, avertizează Serghei Chapnin, subliniind că Moscova revendică primatul asupra teritoriilor care s-au aflat întotdeauna sub jurisdicția Constantinopolului, după cum reiese din documentele Patriarhului Bartolomeu I.