"Scrisoare despre Dumnezeu", cel mai faimos manuscris al secolului al XX-lea, în formă de testament spiritual al lui Albert Einstein, va fi scoasă la licitaţie, de casa Christie's New York, pe 4 decembrie, şi are o estimare stabilită între 1 şi 1,5 milioane de dolari.
Adresată filosofului Eric Gutkind, scrisoarea înglobează gândurile lui Albert Einstein despre religie, identitatea sa evreiască şi propria căutare a sensului vieţii.
Acest lot remarcabil, datat 3 ianuarie 1954, cu un an înaintea morţii, rămâne cea mai completă expresie a vederilor sale religioase şi filosofice, potrivit Christie's.
Înaintea licitaţiei din 4 decembrie, Christie's expune pentru public documentul la San Francisco şi New York.
În această scrisoare, savantul îi scrie lui Gutkind că nu este nici credincios, nici religios. Valoarea financiară este probabil egală cu importanţa ei metafizică.
În acest document, scris în germană, cel mai mare fizician al secolului al XX-lea, care era de origine evreiască şi care fugise din Germania lui Hitler, respinge orice credinţă religioasă.
"Cuvântul Dumnezeu nu înseamnă nimic altceva pentru mine decât expresia şi produsul slăbiciunilor umane, iar Biblia este o colecţie de legende venerabile dar încă destul de primitive", scrie, categoric, Albert Einstein de la Universitatea din Princeton. "Nicio interpretare, oricât de subtilă, poate (pentru mine) să schimbe ceva despre asta".
"Pentru mine, religia evreiască, ca toate celelalte religii, este o încarnare a celor mai multe superstiţii primare. Poporul evreu, căruia voluntar îi aparţin şi cu care am o afinitate profundă în ceea ce priveşte mentalitatea, nu are pentru mine calităţi diferite de toate celelalte persoane", explică Einstein, subliniind că nu crede în noţiunea de "popor ales".
O afirmaţie care este cu atât mai sensibilă cu cât apare la câţiva ani după înfiinţarea Statului Israel, pe care l-a susţinut dar se temea pentru excesele sale expansioniste.
"Este una dintre declaraţiile cele mai categorice în dezbaterea ştiinţă contra religie", a amintit pentru AFP Peter Klamet.
Ultima vânzare a uneia dintre scrisorile semnate de Einstein datează din 2008, când a fost adjudecată de un colecţionar privat pentru 404.000 de dolari, a precizat Christie's.
Corespondeţa lui Albert Einstein a devenit valoroasă în ultimii ani. În octombrie 2017, două bilete pe care Albert Einstein le-a scris pentru un curier, pe când se afla în Tokyo în 1922, în care explică teoria sa pentru o viaţă fericită, au fost dezvăluite după 95 de ani şi au fost vândute de o casă de licitaţie în Ierusalim în schimbul sumei de 1,56 milioane de dolari, respectiv 240.000 de dolari.
În iunie, o scrisoare a lui Albert Einstein şi a soţiei sale Elsa, scrisă în plin asediu nazist şi în aceeaşi zi în care fizicianul de origine evreiască a renunţat la paşaportul german, a fost vândută la licitaţie pentru 25.000 de dolari într-o sesiune organizată de casa Nate D. Sanders din Los Angeles.
Albert Einstein, născut în Germania şi laureat cu Nobel pentru Fizică în 1921, a murit în 1955, la Princeton (New Jersey), la vârsta de 76 de ani.
Scenariile SF au prins viață! Un turist japonez va face înconjurul Lunii! Cât a costat biletul... Ultimul sărut - Povestea mămicii care şi-a sacrificat viaţa pentru a naşte. Ce s-a întâmplat imediat după ce a fost făcu...