Live acumiUmor (r)
Prime Time 20:00Te cunosc de undeva!

Se întâmplă pentru prima oară în mai bine de 200 de ani. Catedrala Notre Dame din Paris nu va organiza slujbă de Crăciun

Pentru prima dată în mai bine de 200 de ani, Catedrala Notre Dame din Paris nu va organiza niciun eveniment aparte cu ocazia Crăciunului. În urma incendiului din luna aprilie, toate statuile faimoase şi decoraţiunile de Crăciun au fost mutate temporar la o altă Catedrală, situată la puţin peste 1 km distanţă. Aici vor fi oficiate Sfintele Liturghii din perioada Sărbătorilor de Iarna până la finalizarea lucrărilor de renovare. 

Credincioşii trebuie să mai aştepte cel puţin cinci ani până când vor mai putea să asiste la o astfel de slujbă de Crăciun la Catedrala din inima Parisului. Incendiul din aprilie a reuşit să facă ceea ce nu au izbutit două războaie Mondiale: ceremoniile la Notre Dame au fost suspendate pentru prima dată de la Revoluţia Franceză din 1789.

Preoţii, statuile faimoase şi decoraţiunile de Crăciun au fost mutate la Biserica Gotică Saint-Germain l'Auxerrois. Printre ele şi faimoasa lucrare "Fecioara Parisului", despre care se spune că ar fi motivul pentru care catedrala şi-a primit numele. Statuia are doi metri înăţime şi o înfăţişează pe Fecioara Maria cu pruncul Iisus Hristos în braţe.

Lucrările de la Notre-Dame suspendate din cauza contaminării cu plumb

”Statuia Fecioarei se află aici încă din secolul al XIV-lea şi pot spune că este una miraculoasă. De ce? Pentru că arcul catedralei s-a prăbuşit complet în timpul incendiului. Erau pietre peste tot, dar ea a fost cruţată.”, spune Patrick Chauvet, rector al Catedrala Notre Dame.

Liturghia din Noaptea de Crăciun este considerată una cu totul specială şi de cei 160 de membri ai corului Catedralei. Acesta era singura ocazie din cele peste 1000 de slujbe anuale în care toţi membrii, inclusiv copiii, se adunau pentru a cânta împreună.

”Când mă gândesc că anul trecut am fost bolnavă de Crăciun şi am ratat sărbătoarea, gândindu-mă că mă voi întoarce în acest an fără probleme. Nu îmi vine să cred că nu voi participa nici acest an la slujba de Crăciun în catedrală.”, declară Mathilde Ortscheidt, membră a corului Notre Dame.

Doamne, ce tragedie! Catedrala NOTRE-DAME a ars! Doreii au dat foc la 800 de ani de istorie!

În urma incendiului din 15-16 aprilie acoperişul a fost parţial distrus, o parte a arcului s-a prăbuşit, iar toată structura de metal a fost afectată. Ministerul Culturii din Franţa a anunţat că au fost strânşi peste 1 miliard de euro din donaţii pentru reconstruirea Catedralei.

Recomandari