Antena Căutare

Chisinau: Oligarhia confisca puterea de stat

Alianta de guvernare de la Chisinau s-a impotmolit intr-o retea de interese obscure si risca sa se sparga. Conturile bancare ale companiilor mari migreaza de la banca de stat la banca unui controversat om de afaceri ajuns in fruntea Partidului Democrat.

Premierul moldovean Vlad Filat a zadarnicit o tentativa a anumitor grupari politico-financiare de majorare a preturilor la telefonia fixa, iar aceasta a generat amenintari cu destramarea Aliantei.

Mai intai a aparut informatia despre intentia de a privatiza compania "Moldtelecom" care este monopolist pe piata din Republica Moldova in domeniul telefoniei fixe si are un venit anual net de peste 40 milioane de euro. Apoi a aparut stirea despre asa-numita "rebalansare" a tarifelor de la 1 martie - rebalansare care, daca nu ar fi fost oprita de premierul Vlad Filat, ar fi insemnat practic dublarea pretului convorbirilor telefonice pentru populatie.

Scandalul la nivel politic a inceput de la o scrisoare semnata de premierul Vlad Filat, lider al Partidului Liberal-Democrat, adresata ministrului Economiei, Valeriu Lazar - unul din fruntasii Partidului Democrat. in scrisoarea respectiva, Filat l-a acuzat pe Lazar de complicitate la majorarea tarifelor la telefonia fixa si i-a cerut sa stopeze procedura imediat. A urmat o saptamana de atacuri reciproce intre PLDM si PD care s-a incheiat cu o declaratie a liderului opozitiei comuniste, Vladimir Voronin, conform careia, cineva ar incerca sa falimenteze "Moldtelecom"-ul, ca mai apoi sa-l privatizeze la un pret infim.

In cele din urma, s-a renuntat la scumpirea serviciilor telefonice, dar scandalul a capatat amploare la nivel politic. Liderul democrat, Marian Lupu, interpreteaza discutiile care au loc intre liderul liberal-democratilor Vlad Filat si liderul comunist Vladimir Voronin, referitoare la alegerea sefului statului, ca pe o tentatie a premierului de a face alianta cu comunistii: "Suntem martorii tatonarii terenului pentru distrugerea de facto a Aliantei pentru Integrare Europeana in scopul formarii unei noi aliante verde-rosii", a declarat Marian Lupu.

La randul sau, Vlad Filat a spus ca nu-i place sa comenteze tampenii: "Las asta pe seama celui pe care pana nu demult il credeam doar purtator de cuvant al Partidului Democrat. De ieri, insa, vad ca a preluat, pe princpii obstesti, si calitatea de purtator de cuvant al PLDM", a spus zeflemitor Filat.

Citeste continuarea articolului in Jurnalul!

Nava greceasca, cu trei romani la bord, capturata de pirati somalezi... A murit ultimul veteran american al Primului Razboi Mondial...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x