Antena Căutare

Cine va fi liderul mondial peste un deceniu? China

In timp ce Irlanda asteapta ajutorul financiar al Uniunii Europene, Grecia continua sa reduca din cheltuieli, iar Portugalia pare tot mai aproape de o noua criza, analistii bancii britanice Standard Chartered sustin ca exista mari sanse ca in 2020 China sa ajunga prima economie mondiala. Raportul „The Super-cycle Report” afirma ca „pietele mondiale au intrat intr-o faza a ritmurilor ridicate de crestere” si ca „amploarea schimbarilor din urmatoarele doua decenii va fi uriasa”.

Un superciclu este descris de experti drept „perioade de crestere economica la ritmuri deosebit de accelerate, care dureaza una sau mai multe generatii si care sunt determinate de o sporire a schimburilor comerciale, de un avans considerabil al investitiilor, tehnologiilor superioare si al urbanizarii".

Perioada actuala, a treia, dupa superciclurile din 1870-1973 si 1945-1973, este marcata de „intrarea in scena a noilor mari economii", in special a celor asiatice. De altfel, Asia este privita deja ca o locomotiva a procesului de relansare a economiei globale, dupa recenta criza mondiala.

In opinia analistilor de la Standard Chartered, viteza de dezvoltare a tarilor BRIC (Brazilia, Rusia, India si China) este uluitoare: in 2020 China o va lua inaintea Statelor Unite, preluand statutul de lider economic mondial, mult mai devreme decat previziunile de pana acum ale specialistilor. Nu trebuie subapreciata India.

Potrivit studiului, in 2030, New Delhi si Mumbay vor figura printre primele cinci mari orase ale lumii. Primele doua supercicluri s-au concentrat in Occident. De aceasta data, efectul va fi resimtit de 85% din populatia mondiala.

Prezent la recentul summit G20 de la Seul, directorul general al Standard Chartered, Peter Sands, s-a declarat optimist in privinta modi­fica­rilor care se prefigureaza din punc­tul de vedere al repartizarii de forte la nivel mondial, ordine care, in opinia acestuia, va fi benefica tarilor dezvoltate.

Pericolul rezida in dezechilibrul economic

Potrivit raportului, in urmatoarele doua decenii cresterea medie anuala a economiilor celor 27 de state membre ale Uniunii Europene nu va depasi 2,5%, in timp ce China va progresa cu 6,9% pe an, iar India cu 9,3%. Ceea ce inseamna o rearanjare majora a ponderii PIB in lume.

Astfel, „greutatea" Produsului Intern Brut al Europei se va injumatati aproape, de la 27% la 14%. In schimb, „cota de piata" a PIB-ului Indiei va avansa de la 2% la 10%.

Tot articolul, in Financiarul

Sarkozy, catre jurnalisti: "La revedere, prieteni pedofili!"... Criza continua in Europa: Sindicatele portugheze si marinarii greci au intrat in greva generala...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x