Live acumObservator 06
Prime Time 20:30Chefi la cutite Sezonul 9

Descoperirea surprinzătoare făcută de o sondă a NASA pe planeta Marte

Pe planeta Marte au fost detectat cutremure. Cauza lor ar fi procesul de răcire care se manifestă de mult timp pe planetă. Aparatele de măsură au înregistrat sute de mişcări seismice.

Descoperirea surprinzătoare făcută de o sondă a NASA pe planeta Marte

Au fost detectate sute de mişcări seismice de sonda Insight, de la NASA, între acestea numărându-se în jur de 20 de cutremure cu magnitudine de 3 sau 4.

Seismele marţiene par firave, faţă de ceea ce s-a înregistrat pe Pământ, dar noile informaţii pot oferi indicii legate de compoziţia geologică a planetei Marte.

Rezultatele misiunii au fost publicate luni în revistele Nature Geoscience şi Nature Communications. Sonda Insight a ajuns pe suprafaţa planetei cu o paraşută în 2018 şi a înregistrat primul seism în 2019.

„Marte este locul unde putem spune că riscul seismic este extrem de scăzut”, a declarat Philippe Lognone, care operează instrumentele sondei.

„În general cauza cutremurelor de pe Marte este răcirea de durată pe care o suferă planeta”, a comentat şi Bruce Banerdt, cercetător principal în proiectul InSight.

Misiunea sondei InSight va dura încă un an, echipa care operează echipamentele de pe Pământ continuând să adune informaţii despre secretele Planetei Roşii.

Strămoșii noștri au fost mult timp canibali! Care sunt motivele? Video​

Recomandari