Antena Căutare

Epurarea etnica a turcilor din Bulgaria in 1989, confirmata de mai multe documente ale partidului comunist

Publicarea unor documente ale partidului comunist bulgar, luni, dovedesc ca plecarea in Turcia a 340.000 de membri ai minoritatii turce din iunie pana in septembrie 1989 a constituit o epurare etnica si nu o plecare voluntara, asa cum Partidul Comunist Bulgar a pretins la acea vreme, relateaza AFP.

In cursul unei reuniuni la 7 iunie 1989 cu responsabili ai Partidului Comunist, Todor Jivkov, seful statului si al partidului, a asigurat ca Bulgaria se va confrunta cu o puternica dorinta de emigrare a minoritatii turce.

"Aceasta este binevenita si necesara. Daca nu provocam plecarea a 200.000 - 300.000 de persoane din aceasta populatie, in 15 ani Bulgaria nu va mai exista, Va fi ca Ciprul", divizat de la interventia turca in 1974, spusese acesta.

Protocolul acestei reuniuni face parte din arhivele perioadei comuniste (1944-1989) in Bulgaria, disponibile incepand de luni pe noul site al agentiei, care reuneste 2.459 de protocoluri si rezolutii, dintre care 897 raman secrete.

La 29 mai 1989, Bulgaria a deschis frontiera cu Turcia pentru a expulza bulgarii de origine turca (10 la suta din totalul populatiei) care erau considerati ca fiind "cea de-a cincea coloana" a Turciei, atunci stat inamic membru NATO.

"Am dat instructiuni ministerului de Interne sa deporteze rapid si cu forta extremistii prin Austria si sa expulzeze masiv fanaticii care sunt in centrul acestor evenimente", a indicat Jivkov. Ceilalti membri ai minoritatii turce au fost insistent indemnati sa paraseasca Bulgaria.

Casele emigrantilor urmau sa fie cumparate la preturi simbolice de primarii pentru a instala in ele etnici bulgari. Campania de epurare etnica care a provocat puternice reactii internationale si care nu a fost sustinuta de Moscova a accelerat demiterea lui Jivkov, la 10 noiembrie 1989, dupa 35 de ani la putere.

Sursa: Antena3.ro

Foto: reuniting-europe.blogactiv.eu

Decizia privind aderarea Romaniei la Schengen a fost amanata ... Tensiuni in Marea Chinei de Est. Beijingul a trimis doua nave in apropierea insulelor disputate cu Japonia...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x