Antena Căutare

Erdogan trimite în Parlament o moţiune în vederea autorizării desfăşurării de militari turci în Libia

Preşedinţia turcă a trimis luni la examinare în Parlament o moţiune care autortizează desfăşurarea de militari turci în Libia în susţinerea Guvernului de Uniune Naţională de la Tripoli, aliatul Ankarei, vizat de o ofensivă a mareşalului Kahlifa Haftar, puternicul rival al GNA, relatează AFP.

Această moţiune, semnată de şeful statului Recep Tayyip Erdogan, a fost trimisă preşedinţiei Parlamentului - într-o primă etapă, care va fi urmată joi de o sesiune extraordinară în hemiciclu, în vederea unei dezbateri, potrivit agenţiei turce de stat de presă Anadolu.

Această inţiativă are loc în urma unui acord de cooperare militară şi securitară încheiat la finalul lui noiembrie între Erdogan şi şeful GNA Fayez al-Sarraj.

Acest acord le permite celor două părţi să trimită în ambele ţări personal militar şi din poliţie în misiuni de antrenament şi educaţie.

Un purtător de cuvânt al lui Erdogan a anunţat vineri că GNA a cerut ajutorul militar Turciei.

Însă, pentru a obţine autorizarea de a desfăşura forţe combatante în Libia, Guvernul turc este necesar să obţină un mandat separat în acest sens, în Parlament, aşa cum a procedat anual pentru a trimite militari în Irak şi Siria.

Acesta este scopul moţiunii trimise luni Parlamentului.

O desfăşurare de militari turci pe teren este susceptibilă să agraveze conflictul fratricid libian, alimentat de puteri regionale rivale, un conflict care sfâşie Libia de la căderea regimului lui Muammar Gaddafi în 2011.

Recunoscut de ONU, GNA al lui Fayez al-Sarraj este vizat de o ofensivă a celui mai puternic om din estul Libiei, mareşalul Haftar, susţinut de mai multe ţări, între care Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite (EAU) şi Egiptul, trei rivali regionali ai Ankarei.

Într-o convorbire la telefon, luni, preşedinţii francez Emmanuel Macron şi eguptean Abdel Fattah el-Sisi au evocat ”riscurile unei escaladări militare” şi au îndemnat ”toţi actorii (...) la cea mai mare reţinere”, potrivit preşedinţiei franceze.

Sursa : news.ro

Macron şi el-Sisi îndeamnă la ”cea mai mare reţinere” în faţa riscului unei ””escaladări militare” în Libia... Tatăl Gretei Thunberg afirmă într-un interviu la BBC că activismul fiicei sale o face fericită...
Ora de vară 2023. Ce decizie a luat Comisia Europeană
Trecerea la ora de vară 2023 se face pe data de 26 martie. Totuși, foarte multe țări din...
Horoscopul zilei de 22 martie 2023. Racii se vor face remarcați. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 22 martie 2023 spune că Racii dau dovadă de putere și perseverență...
Parteneri
Dovlecei umpluți cu legume și cușcuș. Rețetă delicioasă de post
Catine.ro

Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x