Antena Căutare

Franta: François Hollande se muta la Palatul Elysee si zboara la Berlin

Noul presedinte al Frantei, socialistul François Hollande si-a preluat oficial functia, marti, de la predecesorul sau Nicolas Sarkozy. Dupa ceremonie, Hollande va zbura la Berlin, pentru o intalnire cu Angela Merkel, cancelarul german, informeaza AFP.

UPDATE 12.10: Socialistul Francois Hollande a fost investit in functia de presedinte al Frantei, in cadrul unei ceremonii desfasurate la Palatul Elysee

In varsta de 57 de ani, Hollande este primul socialist ce se instaleaza la Palatul Elysee, in ultimii 17 ani. El a fost ales pe 6 mai, cu 51,6% din voturi, si devine cel de-al 7-lea presedinte, al celei de-a 5-a Republici Franceze.

Transferul de putere a avut loc cu usile inchise, in biroul presedintelui in exercitiu Nicolas Sarkozy, care i-a transmis noului ales procedurile legate de arma nucleara. Ceremonia de investitura s-a desfasurat ulterior, cu o alocutiune si 21 de salve de tun.

Noul lider al Frantei s-a urcat, apoi, conform traditiei, intr-un Citroën decapotabil si a parcurs bulevardul Champs-Elysées, pana la Arcul de Triumf, unde a aprins flacara la mormantul soldatului necunoscut.

Dupa investire, Hollande va numi noul premier al Frantei, numele vehiculate fiind cel al liderului deputatilor socialisti, Jean-Marc Ayrault, de care este apropiat, si cel al lui Martine Aubry, lidera Partidului Socialist, care reprezinta o aripa mai de stanga, informeaza AFP.

In cursul dupa-amiezii, noul presedinte al Frantei va merge la Berlin, unde se va intalni cu cancelarul german Angela Merkel, pe fondul crizei din Grecia si a profundului dezacord intre cei doi cu privire la pactul european de disciplina bugetara.

Foto: Intactimages / EPA

Scandalul News of the World: 6 persoane, inculpate pentru "obstructionarea cursului justitiei"... Marea Britanie: Imigrantii din industria alimentara, victime ale rasismului, sexismului si amenintarilor...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x