Antena Căutare

Gaddafi vrea sa transforme Libia intr-un al doilea Vietnam

Inca o zi de lupte sangeroase in Libia, soldate cu morti si raniti. Rebelii au respins contraatacul trupelor ramase fidele lui Muammar Gaddafi impotriva unui important centru petrolier. Statele Unite iau in calcul toate optiunile, inclusiv cea militara, daca Gaddafi nu pune capat represiunii. In replica, liderul de la Tripoli ameninta ca va face din Libia un al doilea Vietnam.

Fortele rebele au reusit sa respinga prima contraofensiva a trupelor lui Gaddafi in estul Libiei. Luptele din jurul oraselor Brega si Ajdabiya au facut numeroase victime. Tot in estul tarii, conducatorii revoltei au format un guvern interimar provizoriu care a cerut, imediat, ajutorul militar al Occidentului.

Statele Unite a trimis un puternic grup naval in Mediterana si nu exclude optiunea militara. Deocamdata, insa, occidentalii nu s-au pus de acord nici asupra instituirii unei zone de interdictie aeriana in spatiul libian, deoarece chiar si o asemenea interventie ar duce la razboi.

Incoltit la Tripoli, Gaddafi ramane sfidator. Miercuri, intr-un discurs interminabil, el a amenintat Occidentul cu un dezastru, daca-l va ataca. Liderul libian a adaugat ca trupele straine "se vor ineca in propriul lor sange" daca vor incerca sa intre in Libia. Discursul i-a incantat pe cei care i-au ramas credinciosi.

Dar locuitorii din zonele eliberate i-au raspuns si ei lui Gaddafi, punandu-i pe foc portretul si asa-numita "carte verde" - volumul sau de invataturi pentru popor.

Potrivit Ligii Drepturilor Omului, bilantul revoltei s-ar ridica la 6000 de morti - mult mai multi decat se credea pana acum.

Sursa: Antena3

Australia: Bancomatele unei banci au dat din greseala bani in plus... SUA: Politisti amenintati cu razatoarea au impuscat in cap un barbat...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x