Antena Căutare

Germania vrea o armata europeana. Marea Britanie ar urma sa fie exclusa din UE

Cinci din cele sase mari puteri ale Uniunii Europene, excluzand Marea Britanie, sunt de acordul cu un plan de reorganizare a Uniunii, un plan care ar introduce un minister pan-European de Externe, un vot majoritar care sa ocoleasca dreptul de veto al Marii Britanii, o Armata Europeana si o singura piata pentru industria de Aparare, relateaza The Guardian.

Acest proiect a fost inaintat de Ministrul de Externe al Germaniei, Guido Westerwelle. Proiectul este sustinut deja de 11 state membre ale UE. In cazul unui vot comun al statelor UE, scrie The Guardian, dreptul de veto al Marii Britanii ar putea fi ocolit.

In cadrul proiectului se mentioneaza eliminarea puterii unei singure tari de a bloca un proiect de legi European si acordarea puterii de decizie unui vot majoritar printre statele membre. Proiectul ar contine infiintarea unei "Armate Europene”.

Printre statele care sustin deja acest plan se numara cateva dintre cele mai puternice tari din UE: Franta, Italia, Spania, Polonia, Olanda, Belgia, Danemarca, Austria, Portugalia si Luxemburg. "Proiectul mai cuprinde si alegerea directa a unui presedinte European, si o noua sub-camera in Parlamentul European", scrie The Guardian.

Planul germanilor mai aduce in prim plan si infiintarea unei „politii europene” care ar urma sa protejeze granitele externe ale uniunii, si o viza Europeana unica. La acest proiect, care are 12 pagini, au lucrat 11 ministri de Externe. In cazul in care va fi adoptat, vor exista presiuni asupra Marii Britanii de a parasi UE.

Sursa: Antena3.ro

SUA: O angajata a unei benzinarii a furat, in 10 ani de zile, suma de 1,3 milioane de dolari... Manevre militare fara precedent in Israel. Pregatirile de razboi se intensifica...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x