Antena Căutare

Imagini din satelit: Posibila instalatie nucleara in Siria

Institutul american ISIS ( Institute for Science and International Security ) a postat online niste fotografii obtinute din satelit, care arata existenta unei posibile instalatii nucleare in Siria.

Imaginile surprinse arata o fundatie de beton si o activitate intensa in jurul instalatiei Marj as-Sultan, din apropierea Damascului. Instalatia suspecta ar putea avea legatura cu un reactor bombardat de Israel in anul 2007.

"Distrugerea in 2007 de catre Israel a unei posibile uzine de imbogatire a uraniului in Siria a pus capat amenintarii imediate, dar noi indicii arata ca regimul nu a renuntat inca la ambitiile sale nucleare", a declarat Ileana Ros-Lehtinen, presedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Camera Reprezentantilor.

Aceasta s-a declarat profund ingrijorata si i-a cerut presedintelui american Barack Obama sa intensifice presiunile asupra Damascului prin intermediul unor sanctiuni.

Fotografiile, care pot fi vazute incepand de miercuri pe pagina de Internet a ISIS, au fost realizate imediat dupa o cerere de inspectie a Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), in mai 2008.

Damascul nu a acceptat inspectori AIEA pe teritoriul sau din iunie 2008, in pofida insistentelor agentiei.

"Starea de avansare a acestei instalatii nu este cunoscuta. Totusi, se poate suspecta ca Siria a golit aceste cladiri inainte de jumatatea lui 2008 si a luat masuri pentru a masca activitatile anterioare", arata raportul AIEA.

Siria a dezmintit orice blocare a activitatii Agentiei. Presedintele Siriei Bashar al-Assad a negat ca tara sa este implicata intr-un program nuclear, intr-un interviu acordat luna trecuta catre Wall Street Journal.

Statele Unite ar putea face presiuni pentru adoptarea unei rezolutii impotriva Damascului si ar putea sa propuna principiul unei "inspectii speciale", potrivit unor surse diplomatice la Viena.

In cazul unui refuz, Siria ar urma sa raspunda in fata Consiliului de Securitate al ONU.

Sursa: Antena3

Foto: www.isis-online.org


UPDATE! Fortele lui Gaddafi impusca manifestantii la Tripoli. SUA vor sa intervina in forta... VIDEO! Naveta spatiala Discovery, in ultima misiune...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare Sambata, 04.05.2024, 16:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x