Antena Căutare

Inconjurat de politie: Julian Assange risca sa ramana prizonier in ambasada Ecuadorului din Londra

Marea Britanie ar putea sa nu ofere niciodata permisiunea ca Julian Assange sa paraseasca ambasada ecuadoriana din Londra, a estimat ministrul britanic de Externe, William Hague.

Hague s-a declarat "dezamagit" de hotararea Ecuadorului de a-i acorda azil politic lui Assange. "Nu vom oferi autorizatia necesara ca Julian Assange sa plece liber din Marea Britanie, nu exista nicio baza legala care sa ne oblige in acest sens", a spus Hague, parand sa excluda posibilitatea unui atac asupra ambasadei ecuadoriene.

Intrebat daca aceasta situatie poate dura luni sau chiar ani intregi, Hague a precizat: "Este posibil", sugerand o perioada "considerabila" si argumentand ca "nu exista limita de timp" pentru solutionarea acestui caz. Hague a respins acuzatiile Ecuadorului privind riscul unui asalt al fortelor de ordine britanice asupra ambasadei din Londra.

Presedintele Ecuadorului, Rafael Correa, a acceptat sa ii acorde azil politic fondatorului WikiLeaks, Julian Assange. Presa sugerase ca Foreign Office ar putea anula statutul diplomatic a ambasadei Ecuadorului, pentru a-si indeplini "obligatia legala" privind extradarea fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, conform prevederilor legii Premiselor Diplomatice si Consulare din 1987. O astfel de masura ar permite Marii Britanii sa revoce statutul diplomatic al unei ambasade de pe teritoriul britanic, pentru a permite politiei sa intre in cladire.

Fondatorul WikiLeaks se afla din 19 iunie in ambasada Ecuadorului din Londra, cerand azil politic in contextul in care justitia britanica a admis extradarea sa in Suedia, unde este acuzat de agresiuni sexuale. Assange sustine ca extradarea sa in Suedia ar deschide calea transferului in Statele Unite, unde ar risca pedeapsa cu moartea pentru difuzarea a zeci de mii de mesaje diplomatice si militare cu caracter confidential.

Foto: Intactimages / EPA

Protest reprimat in sange: Politistii sud-africani au deschis focul asupra ortacilor de la o mina de platina... Pericol nuclear in Belgia: Specialistii au descoperit fisuri la reactorul unei centrale...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x