Căutare Live

Lacul rusesc Karaciai este cel mai poluat loc din lume. O ora de expunere in zona te poate ucide

Daca sunteti in cautarea unui refugiu pe malul unui lac, probabil ati alege cu usurinta o vila in apropierea unui lac, insa acest la nu este unul ca oricare altul. In anul 1990, o plimbare de o ora pe malul acestui lac echivala cu o doza de radiatii care ar fi putut ucide un om. Lacul Karaciai servea drept groapa de gunoi pentru unele dintre cele mai mari fabrici de arme nucleare din Uniunea Sovietica, un sir de accidente si dezastre lasand regiunea contaminata cu deseuri radioactive.

Potrivit dailymail, lacul situat in sud-vestul Rusiei aproape de granita cu Kazakhstan, mai exact in regiunea Cheybinsk, a fost construit in anii '40 cand sovieticii mutau productia de armament spre est, pentru a evita invazia nazista, Mayak era una dintre cele mai importante fabrici de arme nucleare din Rusia.

In anul 1992, presedintele Rusiei, Boris Eltin a semnat un decret care avea sa ofere acces oamenilor de stiinta din Occident in zona, mai tarziu aceasta fiind caracterizata drept cea mai poluata de pe Terra, in conditiile in care deseurile de apa au format un cockteil radioactiv din elemente precum Strontium-90 si Cesium-137.

Cand existenta fabricii a fost recunoscuta oficial, s-a constatat ca exista o legatura intre deseurile de aici si cresterea cu 21% a cazurilor de cancer, cu 25% a malformatilor la nastere si cu 41% a cazurilor de leucemie din regiune. Si raul din apropiere a fost contaminat astfel incat 65% dintre localnici au fost iradiati.

Citeste si Jurnalul!

IMAGINI SOCANTE! Cruzimea fata de animale, traditie de 500 de ani in China: Luptele intre cai fac deliciul spectatorilor... Dominique Strauss-Kahn lupta in continuare: "Nu am fost niciodata condamnat"...
Parteneri
Cele mai bune alimente pentru a scăpa de durerea în gât. Care sunt recomandările specialiștilor
Catine.ro
Ultimele știri
x