Antena Căutare

"Negustorul mortii", extradat in secret in SUA

Traficantul de arme rus Viktor Bout a fost extradat, marti, in Statele Unite. Supranumit "Negustorul Mortii", Bout era detinut din 2008 in Thailanda. Cererea americanilor privind extradarea a fost acceptata in luna august de catre o Curte de Apel din Bangkok, in ciuda protestelor Moscovei. Procedura a fost ingreunata, insa, de un alt dosar.

"Bout a parasit teritoriul thailandez la ora 13:27 (08:27, ora Romaniei)", de la aeroportul pentru curse interne din Bangkok, a precizat comandantul politiei criminalistice din Bangkok, citat de AFP. "Eu insumi l-am dus la un avion american (...), impreuna cu sase oficiali americani care il escortau", a adaugat el.

Viktor Bout este cel mai cunoscut traficant din lume. El a vandut arme si armament gruparilor teroriste si paramilitare din mai multe tari, insa a avut legaturi in special cu gruparile din Africa. Bout le furniza acestora arme in schimbul diamantelor, care erau apoi prelucrate in Europa.

Justitia thailandeza a acceptat in august ca presupusul traficant de arme sa fie extradat in vederea anchetarii lui pentru "terorism" in Statele Unite. Procedura a fost, insa, blocata de un al doilea dosar, deschis pentru "spalare de bani" si "frauda" de catre Washington la inceputul anului, de teama ca primul dosar ar putea esua.

Luni, avocatul rus al lui Bout, Viktor Burobin, a apreciat drept "ilegala" decizia Guvernului thailandez privind extradarea. El a recunoscut totusi ca o contestare a deciziei este imposibila.

Rusia critica extradarea "in secret"

Oficialii rusi au criticat caracterul "secret" al extradarii in Statele Unite a traficantului de arme Viktor Bout.

"Totul s-a facut foarte rapid, chiar urgent si in secret, dupa parerea noastra. Acest lucru ne uimeste", a declarat consulul rus la Bangkok Andrei Dvornikov, pentru agentia Interfax.

"Nu am fost informati oficial de autoritatile locale", a adaugat oficialul rus.

Viktor Bout este acuzat ca a folosit o flota de avioane cargo pentru a transporta arme in Africa, America de Sud si Orientul Mijlociu, dar el afirma ca transporturile sale erau perfect legale. Acesta risca pedeapsa de inchisoare pe viata in Statele Unite.

Mihai Ghimpu: "Tratatul de frontiera cu Romania semnat de Filat e ilegal si neconstitutional"... Gaura neagra descoperita de NASA nu ameninta Pamantul...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x