E alertă mondială! OMS a confirmat că virusul Covid-19 se transmite prin aer. Oamenii se pot infecta mergând pe stradă, dacă inspiră particulele

Organizatia Mondială a Sănătății a confirmat că noul coronavirus se transmite prin aer. Reprezentanții OMS spun că apar tot mai multe dovezi privind răspândirea virusului prin picăturile expulzate din nas şi gură de o persoană infectată, care cad rapid pe pământ.

OMS a confirmat că virusul Covid-19 se transmite prin aer

Hepta

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a recunoscut marţi că ”apar dovezi” privind răspândirea pe calea aerului a noului coronavirus, după ce un grup ce oameni de ştiinţă au cerut organizaţiei să îşi actualizeze recomandările referitoare la modul în care boala este transmisă între oameni, relatează Reuters.

”Am discutat despre posibilitatea transmiterii pe calea aerului şi prin aerosoli, ca una dintre modalităţile de transmitere a Covid-19”, a spus Maria Van Kerkhove, directorul tehnic pentru pandemia de Covid-19 în cadrul OMS, la un briefing de presă.

OMS recunoaște că noul coronavirus se transmite prin aer

OMS a afirmat anterior că virusul care provoacă boala Covid-19 se răspândeşte în primul rând prin picăturile expulzate din nas şi gură de o persoană infectată, care cad rapid pe pământ.

Citește și: Încă o țară introduce obligativitatea purtării măștii pe stradă, din cauza creșterii numărului de cazuri

Într-o scrisoare deschisă adresată OMS, publicată luni în jurnalul Clinical Infectious Diseases, 239 de cercetători din 32 de ţări au prezentat dovezi care arată că particule de virus care plutesc prin aer pot infecta oamenii care le respiră. Pentru că particulele mici expulzate pot pluti în aer, cercetătorii cer OMS să îşi actualizeze recomandările.

Dovezi referitoare la transmiterea prin aer a Covid-19

În timpul birefingului de presă al OMS de marţi, Benedetta Allegranzi, directorul tehnic al OMS pentru prevenirea şi controlul bolilor, a spus că apar dovezi referitoare la transmiterea pe calea aerului a coronavirusului, dar că această constatare nu este definitivă.

”Posibilitatea transmiterii pe calea aerului, în spaţii publice, mai ales în condiţii specifice, aglomeraţie, spaţii închise, locaţii slab ventilate, care au fost descrise, nu pot fi excluse. Cu toate acestea, trebuie strânse dovezi şi interpretate şi vom continua să sprijinim acest lucru”, a spus aceasta.

Citește și: Intrăm din nou în izolare sau nu? Ministrul Sănătății, noi declarații: ”Acum trei săptămâni rata de transmitere era de 0,7. Acum e de 1,4!”

Orice schimbare în evaluarea de către OMS a riscului de transmitere a virusului poate influenţa recomandarea actuală de a păstra o distanţă de 1 metru între persoane. Guvernele, care se folosesc de recomandările OMS pentru regulile de distanţare socială, ar putea să îşi ajusteze la rândul lor măsurile pentru sănătate publică.

Ultimele știri