Antena Căutare

Presa bulgara, despre MCV: CE nu poate avea incredere in Bulgaria si Romania dupa 5 ani de monitorizare

Potrivit unor surse citate de presa bulgara, in proiectul de raport privind Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV), ce va fi prezentat miercuri, 18 iulie, la Bruxelles, Comisia Europeana (CE) afirma ca nu poate avea deplina incredere in Bulgaria, dupa cinci ani de monitorizare. Cotidianul Trud noteaza ca Romania se afla in aceeasi pozitie.

Sofia este criticata pentru minizarea importantei reformelor judiciare si lupta impotriva coruptiei si a crimei organizate, in timp ce Romania este criticata pentru subminarea unor principii UE, ca statul de drept si separarea puterilor, scrie cotidianul bulgar Trud. Prin urmare, MCV este mentinut atat pentru Sofia, cat si pentru Bucuresti, pe o perioada nedefinita, iar urmatoarele rapoarte urmeaza sa fie prezentate la sfarsitul lui 2013 si, respectiv, la sfarsitul lui 2012, adauga aceeasi sursa.

Potrivit proiectului de raport citat, Bulgaria a inregistrat progrese tangibile la nivelul cadrului legislativ in ansamblu, potrivit proiectului raportului, dar provocarea consta in acoperirea unor lacune in probleme-cheie, scrie cotidianul citat de agentie, adaugand ca un regres major este lipsa unor directii clare la nivelul politicilor. Bulgaria va atinge obiectivele MCV daca accelereaza procesul reformelor, isi asuma mai multe angajamente si le permite magistratilor sa stabileasca ritmul. De asemenea, CE doreste o unitate in actiunile autoritatilor bulgare si o abordare sincronizata a schimbarilor, potrivit aceleiasi surse. In pofida cooperarii de succes cu alte state membre UE in reducerea infractiunilor transfrontaliere, crima organizata ramane o provocare cruciala pentru Bulgaria, se arata proiectului de raport, scrie sursa citata.

Proiectul de raport mentioneaza o intensificare a semnalelor cu privire la licitatiile publice, cumpararea de voturi, coruptia la nivel inalt si lacune in declaratiile de avere ale functionarilor publici de rang inalt, continua sursa citata, iar Consiliul Superior al Magistraturii nu apara independenta sistemului judiciar, adauga aceasta.

Pe de alta parte, EUobserver subliniaza ca raportul periodic al Comisiei Europene menit sa evalueze progresul in reforma judiciara din Romania va "reflecta ultimele evenimente" de la Bucuresti, facand referire la "razboiul" politic de la Bucuresti.

O nava militara americana a distrus o ambarcatiune mica, in Golful Persic... Reuters: CE va extinde monitorizarea pe MCV a Romaniei...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x