Live acumMireasa Sezonul 2
Prime Time 20:30Film: Jaf in stil italian

Prima femeie militar care a dezertat din armata siriana. Acum ii antreneaza pe rebeli

Zubaida al-Meeki este prima femeie care a dezertat din armata presedintelui sirian Bashar al Assad si s-a alaturat Armatei de Eliberare din Siria. In toiul unei revolutii asociata cu bravura masculina si focurile de arma din strazi, Zubaida al-Meeki reuseste sa iasa in evidenta.

Al Jazeera

Fost general al armatei siriene, ea a devenit prima femeie care a anuntat in mod public ca a dezertat din armata presedintelul Assad dupa ce a vazut „crime si atrocitati comise de acest regim”.

Originara dintr-o zona de la granita cu Israelul, al-Meeki lucra la divizia de recrutaere a armatei lui Assad. Ea planuia sa dezerteze inca de anul trecut, din octombrie, dar nu a putut sa faca acest lucru din cauza supravegherii stricte.

"In momentul in care au inceput sa suspecteze ca as putea fugi, au inceput sa-mi agreseze familia. La inceputul lui 2012, fratele meu a fost concediat”, povesteste femeia.

Dupa ce Armata de Eliberare Siriana a preluat controlul in majoritatea zonelor din Bibila, al-Meeki s-a alaturat fortelor rebele. „Cand ne-a abordat, am fost surprinsi si neincrezatori” a declarat Khaled, coordonatorul Armatei rebelilor.

„Revolutia le-a dat demnitate sirienilor si le-a permis minoritatilor sa dezvolte un simt al apartenentei. Toate sectele din Siria au suferit enorm in timpul regimului acesta” este de parere al-Meeki.

„Am petrecut cea mai mare parte a timpului in taberele rebelilor, antrenandu-i pe cei care nu aveau experienta militara. I-am invatat cum sa incarce armele si cum sa le foloseasca si multe alte tehnici militare” explica femeia.

Sursa: Antena3.ro

Recomandari