Antena Căutare

Putin şi Erdogan încearcă să potolească tensiunile în Siria, unde planează ameniţarea unui război direct între Rusia şi Turcia

Recep Tayyip Erdogan se află la Moscova joi, unde discută cu Vladimir Putin în vederea găsirii unei soluţii care să calmeze tensiunile în Siria, unde ameninţarea unui conflict direct între Rusia şi Turcia nu este complet îndepărtată, reltează AFP.

Această întâlnire intervine în contextul în care zeci de militari turci au fost ucişi, în ultimele săptămâni, în confruntări armate intense în regiunea Idleb, ultimul bastion rebel şi jihadist în nord-vestul Siriei, unde Turcia a intervenit împotriva forţelor regimului lui Bashar al-Assad.

Al-Assad, susţinut de aviaţia rusă, a lansat în decembrie o ofenisivă la Idleb care a provocat o catastrofă umanitară - aproape un milion de persoane au fost deplasate către frontiera turcă.

Joi, cel puţin 15 civili, inclusiv un copil, au fost ucişi în atacuri aeriene ruse în Idleb, potrivit unui ONG, Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (SOHR).

”Situaţia la Idleb s-a agravat atât de puternic încât este necesar să purtăm o discuţie personală şi directă”, a declarat Putin la începutul întâlnirii cu omologul său turc, la Kremlin.

El i-a transmis condoleanţe lui Erdogan pentru moartea militarilor turci în Siria, subliniind însă că ”armata siriană a suferit la rândul ei pierderi grele” în ultimele săptămâni.

SALVAREA RELAŢIILOR

”Trebuie să vorbim, pentru ca acest lucru să nu se mai repete şi să nu distrugă relaţiile ruso-turce”, a subliniat Putin.

La rândul său, Erdogan şi-a exprimat speranţa ca deciziile luate joi de cei doi lideri ”să calmeze regiunea (Idleb) şi cele două ţări ale noastre”.

Înainte cu o zi de vizita la Moscova, preşedintele turc şi-a exprimat deja speranţa unui ”armistiţiu cât mai rapid posibil în regiunea” Idleb prin intermediul întâlnirii sale cu Putin.

Escaladarea tensiunilor la Idleb a condus la tensiuni diplomatice între Moscova, un aliat al regimului sirian, şi Ankara, susţinătoarea unor rebeli, ceea ce face să planeze riscul real al unei confruntări directe între cele două ţări, care s-au impus drept principalii actori internaţionali în Războiul din Siria.

Emisarul ONU pentru Siria Geir Pedersen a îndemnat miercuri, de la Cairo, la o soluţie diplomatică ”imediată” în Siria.

”Un armistiţiu ar putea să fie anunţat la finalul discuţiilor între domnii Putin şi Erdogan, dar va fi doar show”, a relativizat, însă, un diplomat occidental pentru AFP.

”Cred că Putin îi va spune lui Erdogan că s-a terminat cu acţiunile sale în Siria”, a adăugat el.

ACUZAŢII RECIPROCE

”Victoria în Siria a devenit o chestiune de prestigiu pentru Rusia şi personal pentru Putin”, dă asigurări, la rândul său, Iuri Barmin, un analist de la Consiliul Rus pentru Afaceri Internaţionale, care sugerează că Moscova, care intervine militar în Siria din septembrie 2015, nu este pregătită să facă vreo concesie.

Escaladarea tenisunilor la Idleb a făcut deja ţăndări acordurile încheiate de către preşedinţii Putin şi Erdogan la Soci în 2018 în vederea încetării confruntărilor armate în această regiune şi instaurării în aceasta a unei zone demilitarizate.

Ea a condus de asemenea la schimburi dure de replici între cele două capitale, care şi-au consolidat cooperarea în ultimii ani în dosarul sirian, în pofida intereselor lor divergente.

Turcia a acuzat Rusia de faptul că nu respectă acordurile de la Soci - care prevedeau garantarea statu-quoului pe teren şi suspendarea bombardamentelor la Idleb.

În replică, Moscova a acuzat Ankara de faptul că nu-şi îndeplineşte angajamentele de a nu face nimic în vederea ”neutralizării tensiunilor” în această regiune.

La rândul său, Turcia, care găzduieşte 3,6 milioane de sirieni pe teritoriul său, a reclamat miercuri o susţinere europeană a ”soluţiilor politice şi umanitare turce în Siria”, indispensabilă potrivit Ankarei în vederea implementării unui armistiţiu şi soluţionării crizei migraţiei.

Uniunea Europeană (UE) a respins ”în mod ferm” acest şantaj cu migranţi al Ankarei.

Vinerea trecută Erdogan a ordinat să se deschidă frontierele ţării, iar zeci de mii de persoane au pornit apoi către Grecia, provocând ciocniri între regugiaţi şi poliţişti a frontiera greco-turcă.

Sursa : news.ro

Doi funcţionari europeni contaminaţi cu noul coronavirus, unul de la Consiliul European, celălalt de la Agenţia European... Liderul sectei religioase care a pornit epidemia de coronavirus în Coreea de Sud și-a cerut scuze în genunchi. "Nu ...
Luna Plină în Balanță. Ce schimbări aduce pentru nativi în aprilie 2023
Luna Plină în Balanță aduce multe schimbări pentru nativii în zodiac. Aprilie va veni cu...
Horoscopul zilei de 2 aprilie 2023. Taurii se gândesc la vacanță. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 2 aprilie 2023 aduce vești bune pentru nativii din zodia Taurului. Aceștia...
Parteneri
Zodii care vor simți regret pe data de 2 aprilie 2023. Nativii care se vor confrunta cu emoții puternice
Catine.ro

Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x