Antena Căutare

Reuters: Soarta guvernelor din Romania, un avertisment pentru sustinatorii masurilor de austeritate

Cand Guvernul Romaniei a redus salariile cu 25%, in 1931, la conducerea statului s-au succedat 22 de diferite cabinete, in mai putin de un deceniu. In final, tara a alunecat in dictatura si razboi, relateaza Reuters, intr-o analiza privind masurile de austeritate si efectele acestora de-a lungul timpului in Europa Centrala. Aproape 80 de ani mai tarziu, in 2010, un alt Guvern a introdus o masura de austeritate similara in cadrul unui program de salvare condus de catre Fondul Monetar International. Ce a urmat? Guvernul a cazut, noul cabinet fiind demis de Parlament dupa doar doua luni de mandat.

Alegatorii din Europa de Est pot tolera multe, comenteaza Reuters, insa politicienii care au impins austeritatea dincolo de limitele suportabile cu scopul de a mentine stabilitatea economica resimt acum furia cetatenilor.

"Unele dintre aceste guverne sunt intr-o stare permanenta stare de criza, premierii fiind mai preocupati de a mentine stabilitatea cabinetelor decat sa conduca cu adevarat statul", declara Otilia Simkova, analist al Grupului de Cercetare Politica Eurasia.

Modelul de instabilitate politica este acelasi, in grade diferite, in toate tarile foste comuniste din aripa de est a Uniunii Europene.

Apar astfel intrebari legate de modul in care aceste tari, aflate cu mult in urma tarilor din vestul UE, vor putea sa-si mentina bugetele intr-o forma rezonabila, sa combata "atacurile" generate de piata si, in acelasi timp, sa stimuleze cresterea economica.

Unii chiar se intreaba daca aderarea la Uniunea Europeana a insemnat un pas benefic pentru aceste tari.

Putini cred ca aderarea la UE a fost o greseala, dar avand in vedere ca venitul pe cap de locuitor din Romania este mai putin de jumatate fata de media europeana, este clar ca beneficiile aderarii mai au pana sa se materializeze.

Sursa: jurnalul.ro

Foto: Intactimages

AP: Liderii UE cad din cauza crizei. Exceptia, Traian Basescu... Atac cu drona in Pakistan: cel putin sase morti...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x