Antena Căutare

Romania, condamnata de CEDO pentru tratamente inumane si degradante din partea Politiei

Romania a fost din nou condamnata de Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), in cauza Rosioru impotriva Romaniei, pentru violarea de catre Politie a dreptului de a nu fi supus torturii, tratamentelor inumane sau degradante.

CEDO s-a pronuntat in cauza Rosioru impotriva Romaniei si a constatat violarea dreptului de a nu fi suspus torturii, tratamentelor inumane sau degradante (articolul 3 din Conventia europeana), atat sub aspect material cat si procedural, potrivit unui comunicat transmis de APADOR - CH.

"In ianuarie 2000, reclamantul a fost victima agresiunii din parte unor politisti din subunitatea de interventie rapida, in timp ce se afla intr-un bar. La vederea unui grup de sase - sapte politisti "mascati" a intrebat in gluma: "ce-i cu teroristii astia aici"?.

Drept raspuns, acestia l-au trantit pe jos, i-au pus catusele si l-au lovit cu bastoanele si picioarele, apoi l-au urcat in duba si l-au dus la politie, fiind lovit in continuare pe tot traseul.

Din cauza acestui tratament reclamantul a fost internat cu diagnosticul "traumatism toraco-abdominal; echimoze intinse fesa si coapsa stanga; traumatism cranio-facial; contuzii maini bilateral", iar ulterior a fost diagnosticat cu "tulburare depresiva ca urmare a unei agresiuni fizice", se precizeaza in comunicat.

In procedura din fata CEDO Guvernul a argumentat ca leziunile de pe corpul reclamantului au caracter accidental si sunt inerente oricarui proces de imobilizare.

Curtea Europeana a apreciat ca aceasta aparare nu este convingatoare si credibila si nu poate sa justifice forta excesiva utilizata de politisti. In concluzie, a constatat ca reclamantul a fost supus unui tratament degradant si inuman de catre agentii statului.

Curtea Europeana a constatat si incalcarea articolului 3 din Conventia europeana, sub aspect procedural, din cauza faptului ca ancheta autoritatilor romane cu privire la tratamentul la care a fost suspus reclamantul a fost ineficienta.

"Cercetarile au durat in total opt ani, dupa care s-au finalizat cu clasare pentru ca a intervenit prescriptia raspunderii penale a politistilor. Reclamantul s-a adresat in doua randuri instantelor nationale impotriva solutiilor de neincepere a urmaririi penale impotriva politistilor, iar acestea i-au dat dreptate, apreciind cercetarile drept incomplete. Cu toate acestea parchetul nu a remediat deficientele anchetei", se mai arata in comunicat.

Reclamantul a fost sustinut in demersurile sale in fata Curtii Europene de APADOR-CH, care reaminteste ca in cazul unor acuzatii de rele tratamente din partea agentilor statului, autoritatile au obligatia de a efectua cu celeritate o ancheta amanuntita, apta sa duca la tragerea la raspundere a celor vinovati, lipsa acesteia ducand la o stare de impunitate pentru organele de ordine publica, care duce la perpetuarea unor comportamente abuzive si care afecteaza increderea publicului in domnia legii.

"Acesta stare de fapt a fost constatata repetat de catre Curtea Europeana, care numai in anul 2011 a condamnat Romania in 12 cazuri pentru incalcarea articolului 3 sub aspect material si/sau procedural", precizeaza APADOR-CH.

Sursa: Jurnalul National

Foto: Intactimages

Aberatiile presei din Coreea de Nord: O familie de ursi a fost vazuta plangand, dupa moartea lui Kim Jong Il... Malpraxis-RECORD: O femeie a decedat in urma a... 140 de erori medicale...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x