Antena Căutare

Romania reactioneaza la atitudinile discriminatorii la adresa cetatenilor sai

Ambasada Romaniei la Copenhaga s-a autosesizat in urma declaratiilor xenofobe ale unui politist danez si urmareste sa previna orice evolutie, ce ar putea duce la atitudini discriminatorii impotriva cetatenilor romani din aceasta tara. Iar eurodeputata PSD Corina Cretu a condamnat cazurile tot mai dese de discriminare a romanilor in plenul Parlamentului European.

Ambasada Romaniei la Copenhaga s-a autosesizat imediat dupa publicarea interviului din Politiken si a facut demersurile necesare pe langa institutiile daneze implicate pentru a solicita remedierea situatiei create. Ambasada urmareste sa previna orice evolutie care ar putea duce la atitudini discriminatorii impotriva cetatenilor romani din aceasta tara si va oferi asistenta in limita competentelor eventualilor cetateni romani care se vor simti discriminati pe baza cetateniei lor

Explicatia sa vine dupa ce purtatorul de cuvant al Politiei daneze, Ove Dahl, a declarat ca romanii sunt in topul infractorilor din Danemarca, fiind "ara scrupule".

Totodata, Rosenfeld a calificat drept "acceptabila' orice asociere intre cetatenii unei tari si un fenomen infractional si orice manifestare care poate genera fenomene de ura rasiala sau xenofobie.

Purtatorul de cuvant al MAE si-a exprimat increderea ca partea daneza va actiona impotriva oricaror manifestari de acest fel.

Purtatorul de cuvant al Politiei daneze, Ove Dahl, a declarat recent ca romanii sunt in topul infractorilor din Danemarca, fiind ''fara scrupule'', gata sa omoare pentru 100 de coroane, adica 15 euro. Declaratia oficialului danez care a condus ancheta in cazul lui Marian Clita, romanul banuit ca a ucis o stewardesa intr-un hotel din Copenhaga, a aparut in editia online a cotidianului 'Politiken' si a fost preluata de toata presa din aceasta tara.

Declaratiile xenofobe, condamnate in PE

Eurodeputata PSD Corina Cretu, membra a Comisiei pentru ocuparea fortei de munca si afaceri sociale din Parlamentul European, a condamnat luni, in plenul PE reunit la Strasbourg, cazurile de discriminare a romanilor tot mai des intalnite in ultima vreme in state ale Uniunii Europene.

Europarlamentarul roman a evocat, in interventia sa, gestul disperat al unei fetite romance din Italia, in varsta de 13 ani, care s-a aruncat de la etajul al doilea al casei in care locuia, nemairezistand discriminarii la care era supusa de colegii de scoala. De asemenea, Corina Cretu a amintit ca, recent, in trenuri ale companiei franceze de cai ferate au fost afisate avertismente care sugerau ca romanii sunt hoti de bagaje si solicitau clientilor sa semnaleze "toate faptele romanilor" organismului de securitate din cadrul SNCF.

"Orice om care incalca legea trebuie sa plateasca, dar asemenea etichete la adresa unei intregi natiuni sunt inacceptabile", a subliniat Corina Cretu, care este si vicepresedinta Comisiei pentru dezvoltare a PE.

"Aceste cazuri ilustreaza deteriorarea atmosferei de convietuire interetnica in tari cu traditie democratica. Astfel de manifestari xenofobe sunt incompatibile cu principiile ce stau la temelia UE si altereaza grav spiritul comunitar european, tradand rezistenta unei regretabile cortine de fier intre cetatenii Uniunii", a mai spus ea.

Text: Razvan Scaesteanu

Isi revine Europa? Ministrii de Finante din UE anunta un acord privind retragerea masurilor anti-criza... Cutremurul din Chile a mutat orasul Conception cu trei metri...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x