Antena Căutare

Rusia denunţă o ”escaladare a tensiunilor militare” după ce SUA testează o rachetă cu rază intermediară de acţiune

Rusia a denunţat marţi o ”escaladare a tensiunilor militare” după ce Statele Unite au anunţat primul lor test de rachetă cu rază intermediară de acţiune de la Războiul Rece, o consecinţă a sfârşitului Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF), un tratat de dezarmare, relatează AFP.

Rusia a denunţat marţi o ”escaladare a tensiunilor militare” după ce Statele Unite au anunţat primul lor test de rachetă cu rază intermediară de acţiune de la Războiul Rece, o consecinţă a sfârşitului Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF), un tratat de dezarmare, relatează AFP.

”Regretăm toate acestea. Statele Unite iau în mod flagrant calea unei escaladări a tensiunilor militare, însă noi nu vom ceda provocării”, a declarat adjunctul ministrului rus de Externe SergheiRiabkov, citat de agenţiile ruse.

Potrivit lui Riabkov, ”termenul extrem de strâns” la care Statele Unite au procedat, cu succes, la acest test al unei noi rachete, după sfârşitul Tratatului INF, demonstrează că Washingtonul a pregătit de mult timp moartea acestui test semnat de cele două ţări.

”Într-un timp atât de scurt este aproape imposibil să efectuezi asemenea teste, doar dacă nu sunt pregătite dinainte. Este vorba despre o confirmare vizibilă a faptului că Washingtonul se pregătea (...) de mult timp să se retragă din tratat”, a adăugat el.

După şase luni de dialog al surzilor, Rusia şi Statele Unite au luat act, la începutul lui august, de sfârşitul tratatului de interzicere a armamentului nuclear cu rază intermediară de acţiune (INF), care abolea - doar în cele două ţări - rachete terestre cu o rază de acţiune cuprinsă între 500 şi 5.500 de kilometri.

Semnat la sfârşitul Războiului Rece, în 1997, acest text a pus capăt crizei rachetelor în Europa, declanşată de desfăşurarea unor rachete sovietice cu focoase nucleare de tip SS20.

Documentul a fost denunţat de Donald Trump la 1 februarie, iar apoi de Moscova, a doua zi. Cele două ţări s-au acuzat reciproc de faptul că încalcă tratatul.

La începutul lui august. preşedintele rus Vladimir Putin a îndemnat din nou Washingtonul la un ”dialog serios” pe tema dezarmării nuclare, pentru ”a evita haosul”.

Sursa : news.ro

”Niciun risc” după explozia într-o bază rusă de testare de rachete, dă asigurări Putin... Boris Johnson îi scrie lui Donald Tusk că vrea un acord al Brexitului, dar fără "backstop"...
Bogdan Alecsandru a vorbit despre relația pe care o are cu cei doi copii ai săi la DePărinți.ro | De Vorbă cu Mirela Vaida: „Nu pot să fiu tatăl perfect”
Bogdan Alecsandru este unul dintre cei mai îndrăgiți prezentatori ai echipei Observator....
Horoscopul zilei de 28 ianuarie 2023. Taurii primesc vești bune. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 28 ianuarie 2023 anunță că nativii din zodia Taur au parte de vești bune....
Parteneri
Gustări sănătoase de luat în călătorii. Sunt pline de vitamine și minerale
Catine.ro

Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x