Antena Căutare

SOCANT: In Uzbekistan se desfasoara un program secret de sterilizare a femeilor

Medicii din Uzbekistan desfasoara un program secret de sterilizare a femeilor, conform BBC News, care a discutat cu mai multe femei din aceasta tara, care au fost sterilizate fara sa fie informate si fara sa consimta acest lucru. Una dintre acestea, denumita pentru a-i proteja identitatea Adolat, a mers la medic, unde a aflat ca a fost sterilizata dupa ce a nascut-o pe fiica sa prin cezariana: "Am fost socata. Am strigat si l-am intrebat pe doctorul de ce mi-a facut asta".

Desi sterlizarea nu este, oficial, legalizata in Uzbekistan, dovezile stranse de jurnalistii de la BBC sugereaza ca autoritatile de la Taskent au condus în ultimii doi ani un program national de sterilizare a femeilor din aceasta tara, în cele mai multe cazuri fara sa le ceara consimtamantul.

"In fiecare an ni se prezinta un plan. Fiecarui doctor i se spune cator femei trebuie sa li se dea contraceptive si cate urmeaza sa fie sterilizate", a declarat, sub protectia anonimatului, un ginecolog din capitala Taskent. "Exista o cota. Cota mea este de patru femei pe luna", a sunat dezvaluirea socanta a medicului.

Surse medicale sugereaza ca se fac presiuni puternice în special asupra medicilor din zonele rurale ale Uzbekistanului, acolo unde ginecologii au indicatii în vederea sterilizarii a pana la opt femei lunar.

O alta localnica a declarat celor de la BBC ca a avut o durere suspecta si sangerari abundente timp de mai multe luni dupa ce l-a nascut pe fiul ei. Dupa ce a facut o ecografie, a descoperit ca i-a fost scos uterul. Femeia isi mai dorea inca doi copii.

O surse din cadrul Ministerului uzbek al Sanatatii a dezvaluit ca programul de sterilizare are ca scop controlarea cresterii populatiei, care a ajuns oficial la 28 de milioane de persoane.

Primul caz de sterlizare fortata a fost raportat în 2005, de Gulbakhor Turaeva, un patolog din orasul Andijan care a remarcat ca uterele unor femei tinere si sanatoase sunt aduse la morga la care lucra.

Dupa ce a strans dovezi privind 200 de sterilizari fortate, urmarind femeile ale caror utere au fost îndepartate, ea si-a prezentat public descoperirile si le-a cerut explicatii sefilor sai. Ea a fost concediata, iar în 2007 a fost incarcerata, fiind acuzata ca a introdus ilegal în tara literatura de opozitie.

Citeste si Jurnalul!

Alegeri anticipate in Grecia, pe 6 mai... Premierul ungar, Viktor Orban, acuza UE si FMI de "santaj"...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x