Antena Căutare

South Stream: rusii isi pun sperantele pentru reusita proiectului in autoritatile de la Bucuresti

Neintelegerile cu Bulgaria au determinat Gazprom sa solicite ajutorul Romaniei pentru proiectul South Stream. Incepute la Moscova, negocierile de alaturare a tarii noastre se vor relua la toamna, cand presedintele Gazprom, Aleksei Miller, va veni la Bucuresti. Pana atunci, Bucurestiul va trimite datele necesare studiului de fezabilitate pentru realizarea gazoductului.

Asteptam decizia partii ruse cu finalizarea studiului de fezabilitate si, in functie de aceste date, impreuna vom lua anumite decizii", a declarat ministrul Economiei, Adriean Videanu.

Intrebat daca Romania a primit invitatia oficiala de alaturare la proiect, oficialul a spus: „nu am intrat in detalii de acest gen". Ca sa fie invitata, tara noastra trebuie sa ofere ceva la schimb. In acest sens, discutiile cu Moscova se poarta pe mai multe directii care au ca numitor comun cresterea influentei Gazprom in economia romaneasca.
Potrivit lui Videanu, gigantul rus vrea sa construiasca de la zero mai multe centrale electrice pe gaze. La acestea se adauga dezvoltarea depozitului de gaze de la Roman-Margineni in parteneriat cu Romgaz.

Romania plateste cel mai scump gaz din import

Aceste doua miscari duc la cresterea dependentei Romaniei de gazul rusesc. In acest moment, tara noastra plateste cel mai scump gaz din import, iar una din cauze o reprezinta si prezenta a doi importatori pe filiera producator (Gazprom) - consumator (companiile din tara).

Din 2012 este posibil ca Romgaz, companie de stat, sa importe direct de la Gazprom, astfel incat sa se obtina o reducere a pretului. Deocamdata, Videanu a anuntat cu titlu de glorie ca a convins Wintershall, compania care intermediaza 80% din importurile de gaze ale Romaniei, sa reduca cu 13 dolari pretul gazelor, de la 365 de dolari/mia de metri cubi la 352 de dolari.

Tot articolul, in Financiarul

Inundatii catastrofale in China: 90 de morti si pagube de un miliard de dolari... Reclama la Dacia Duster, interzisa in Franta pentru ca induce in eroare publicul...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x