Antena Căutare

SPECIAL! Ce cauta englezu’-n Bulgaria? Sute de britanici s-au stabilit la Balcic, fara frunza

Dave Hallett are 59 de ani si, prin 2009 se gandea sa schimbe ceva la viata lui. Statea in Marea Britanie si era asistent social, se ocupa de drogati si machitori de performanta, dupa ce ani in sir fusese un fel de "sora medicala" pentru copii cu handicap. Era divortat, iar urmasii lui legitimi ajunsesera la casele lor, cu propriile probleme.

Cum se itise criza si peste teritoriul locuit de supusii majestatii sale Elisabeta a doua, un amic a venit si i-a spus ca a cumparat o casa in Bulgaria, pe care nu mai are bani sa o renoveze si "o da ieftin".

Pleosc la Balcic

Dave nu stia despre Bulgaria decat ca e o tara in estul Europei. Mai fusese in vacanta o data in Grecia, era cel mai apropiat punct de Balcic in care ajunsese. Despre orasul in cauza, unde amicul sau avea casa de vanzare, auzea prima data. Si-a luat tatuajele prezente in numar mare pe corpul sau, cerceii lungi din argint si a plecat la aeroport. Era august 2009.

Primul lucru bun care i s-a intamplat a fost sa vada ca exista multe curse care-l lasa la Varna, la distanta de jumatate de ora cu masina de tinta sa finala (n.n. - oare cate zboruri Londra-Constanta sunt?). A ajuns la destinatie si, initial, se cam indoia daca sa bage bani in cladirea veche, de pe vremea Reginei Maria. Ii placea insa ca viluta era situata pe Strada Primorska la numarul 33, la un pas si jumatate de mare si plaja.

Apoi a iesit sa se plimbe si a auzit multi "bulgari" vorbind intre ei englezeste cu accent londonez, scotian, ori din Cornwall. A aflat ca in zona sunt cateva sute de rezidenti britanici, ba chiar si sud-africani sau australieni anglofoni, asa ca i s-a aprins un beculet in creieras.

Comunitatea

In Balcic si in satele din imprejurimi locuiesc permanent cam 300 de englezi. Majoritatea sunt pensionari sau rentieri, care au auzit initial de litoralul bulgaresc de pe Internet sau din ziare. Cum agentiile imobiliare din Marea Britanie vand imobile in toata lumea, au ajuns la concluzia ca pot lua pe "o nimica toata" o casuta in apropierea litoralului bulgaresc.

Cu pensia din Marea Britanie si dobanzile capatate pe suma dobandita dupa ce si-au lichidat proprietatile de acolo, pot trai foarte bine in Bulgaria. Au descoperit un loc linistit, unde pot sa se ocupe de gradinarit ori pescuit. Mai exista un segment de britanici care lucreaza in constructii sau fac afaceri de import-export pe pamantul vecinilor nostri, care au constatat ca e mai bine sa locuiasca pe buza marii decat in destul de terna Sofia.

Astfel, un sat pana acum cativa ani sarac, precum Sokolovo, situat la cinci kilometri de Balcic, s-a umplut de vilute cochete si majoritatea populatiei, adica vreo 250 de suflete, este formata din straini, englezi sau suedezi. Oamenii astia genereaza turisti, fiindca peste vara isi cheama rudele sau prietenii, iar unii dintre ei au deschis mici pensiuni, care isi fac publicitate.

Fara spaga

Intorcandu-ne la Dave, englezului i-a trecut prin cap sa deschida o pensiune cu carciuma, unde sa adune atat englezii din zona, cat si turistii de alte nationalitati sau bulgarii din Balcic. Mai existau doua pub-uri ca la Londra in zonele rezidentiale ale expatilor, dar erau izolate de oras si aveau un fel de circuit inchis.

"Am observat ca englezii mei stau mai mult izolati, se vad numai intre ei. M-am gandit sa deschid un loc unde sa interactioneze si cu localnicii, sa vina si vara si iarna, sa se simta bine si care sa nu arate la fel ca si carciumile din tara mea".

Tot articolul, in Jurnalul National

Americanii pregatesc delfini pentru razboi... 25 de imigranti morti, gasiti pe insula Lampedusa...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x