- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Țara în care apa plată e mai scumpă decât benzina. De Ziua Mondială a Apei, situația diferitelor state, la nivel mondial este una a extremelor. În timp ce unele țări consideră apa o resursă banală, în altele se plătește un preț destul de mare.
În Qatar, preţul unei unui litru de benzină este de aproximativ 1,2 lei, pe când prețul unei sticle de apă plată de 0,33 litri pornește de la 1,7 lei și atinge sume foarte mari pentru cei mai grandomani. Nivelul de trai al celor mai mulţi locuitori din Qatar este mai mult decât comod. Nimeni nu-şi spală singur rufele sau maşina, nici nu-şi face curat în casă. Oamenii au menajere, bone pentru copii şi nici gătitul nu este o necesitate. Prânzul în oraş este ocupaţia preferată a celor din Qatar. Ani la rând, Qatar a avut cel mai mare PIB pe cap de locuitor din lume, iar creşterea economică este cea mai rapidă la nivel mondial, de aproximativ 19% anual.
La polul opus, în ţările mai puţin avansate, 62% dintre cetăţeni trăiesc în cartiere foarte sărace, unde frecvent nu au acces la apă potabilă şi nici la servicii de reciclare. Aceste persoane se aprovizionează cu apă de la vânzători ambulanţi şi din camioane de tip cisterne şi plătesc preţuri şi de zece ori mai mari decât concetăţenii mai bogaţi, care au apă la robinet.
Citește și: Cea mai scumpă apă din România și din lume. O sticlă, cât un apartament în București
Ziua Mondială a Apei
Ziua Mondială a Apei este sărbătorită anual pe 22 martie, iar, în 2019, are ca slogan "Leave No One Behind/ Nu lăsa pe nimeni în urmă". Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a decretat, în 2010, că accesul la apă potabilă este un drept uman.
Ziua Mondială a Apei a fost impusă de ONU în 1993. Aceasta reprezintă ocazia ideală pentru a reflecta la importanța consumului de apă curată, din surse sigure şi la modalităţile prin care cei mai puţin norocoşi pot obţine un acces mai uşor la o astfel de resursă.
Până în 2050, drept consecință a creșterii demografice, a dezvoltării economice şi a evoluţiei modurilor de consum, cererea de apă la nivel mondial va crește cu 20-30% față de prezent. Aceste date au fost furnizate prin intermediul raportului anual privind apa realizat de ONU și UNESCO.
Anual se înregistrează aproximativ 780.000 de decese din cauza dizenteriei şi a holerei, din cauza accesului deficitar la apă potabilă de calitate și lipsa serviciilor de reciclare a apei uzate menajere afectează grav populația.
Tragedie pe apă! Peste 70 de persoane au murit după ce o ambarcațiune turistică s-a scufundat în Tigru!... Memoriile lui Michelle Obama şi cartea lui Michael Wolff despre Donald Trump, nominalizate la British Book Awards...