Antena Căutare

Turcia introduce reforma constitutionala: premierul va primi puteri fara precedent

Turcia pregateste un referendum pentru luna viitoare ce vizeaza schimbari constitutionale ce vor acorda premierului sau islamist puteri nemaiintalnite intr-un stat dominat traditional de armata.

Parlamentul a finalizat, joi, dezbaterile despre pachetul constitutional, ce marcheaza punctul culminant al campaniei de sapte a ani a premierului Recep Tayyip Erdogan de a face guvernul ales democratic al Turciei cea mai puternica institutie.

Erdogan a folosit majoritatea partidului sau AK pentru a a adopta cele 27 de amendamente peste opozitia partidelor minoritare. Discutiile in contradictoriu au luat amploare in timpul dezbaterilor si trei politicieni, dintre care ministrul Comertului si un lider kurd, au suferit rani faciale in timpul atacurilor.

Analistii considera ca dupa referendum puterea militara si interventia sa extinsa in sistemul politic prin justitie vor fi domeniul trecutului.

Masurile vor permite parlamentului sa aleaga judecatorii inaltei curti pentru prima data si sa impuna un sistem disciplinar ce va permite inlaturarea actualilor judecatori inamovibili.

De asemenea, va fi limitata capacitatea sistemului judiciar de a inchide partide politice.

Erdogan, care conduce Turcia din 2003, a fost acuzat ca a diminuat protectiile seculare oferite cetatenilor si a intors tara dinspre NATO spre Orientul Mijlociu si Asia Centrala.

Reconfirmare: Dacia, pe locul 3 in topul satisfactiei posesorilor francezi de automobile... Franta: O biserica isi cauta viitorii preoti pe Facebook...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x