- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Aeroporturi inundate, vehicule luate de vânt, valuri uriaşe - taifunul care s-a abătut marţi asupra vestului Japoniei, cel mai violent care a lovit direct arhipelagul nipon în ultimii 25 de ani, a făcut cel puţin şase victime şi 170 de răniţi, informează AFP, citată de Agerpres.
Mass-media locale au raportat cel puţin şase decese, inclusiv cel al unui bărbat de 71 de ani rămas captiv într-un imobil care s-a prăbuşit după trecerea ciclonului Jebi, care a adus în Japonia ploi diluviene şi vânturi violente, cu rafale ce au atins în anumite zone viteze de 220 de kilometri pe oră.
O altă persoană se află în stare critică, iar aproximativ 170 de oameni au fost răniţi.
Numeroşi localnici au fost îndemnaţi să îşi părăsească locuinţele în zonele inundabile sau susceptibile de a fi afectate de şuvoaiele de noroi: în total, autorităţile au recomandat unui număr de 1,2 milioane de locuitori să se îndrepte spre adăposturi şi alte 16.000 de persoane au primit ordinul de evacuare, chiar dacă textul nu are un caracter obligatoriu.
Turişti rămaşi blocaţi
În plus, taifunul a provocat pagube materiale impresionante, în special în regiunea Osaka.
Pe o mare dezlănţuită, un petrolier s-a încastrat în parapetul unui pod ce duce la aeroportul internaţional din Kansai. Acel aeroport, construit pe mare, a fost inundat şi închis după ce subsolul şi pistele sale au fost invadate de ape, a precizat pentru AFP un oficial din Ministerul Transporturilor.
Aproximativ 3.000 de călători au rămas blocaţi în interiorul clădirii aeroportului marţi seară. Verificări ce vizează acel pod avariat sunt în curs de desfăşurare, "însă nu ştim când vom putea să readucem acele persoane" pe uscat, au precizat reprezentanţii aceluiaşi minister.
Imagini transmise de posturile de televiziune arată schele şi macarale distruse de vânt, faţade de magazine distruse, acoperişuri smulse, copaci prăbuşiţi şi stâlpi de electricitate contorsionaţi. Pe drumuri, camioane şi automobile au fost răsturnate.
Chiar şi blocurile tip zgârie-nori, construite pentru a rezista la seisme puternice, au fost afectate.
În Osaka, o roată de 100 de metri, deşi a fost oprită, a devenit incontrolabilă şi se învârte, alimentată de forţa vânturilor.
Zeci de automobile garate într-o parcare din regiunea afectată s-au tamponat, iar în zonă a izbucnit şi un incendiu, a cărui cauză nu a fost încă stabilită.
Cursele aeriene şi feroviare au fost anulate
Transporturile au fost puternic perturbate: companiile aeriene au anulat, ca măsură de precauţie, aproape 800 de zboruri.
Numeroase curse feroviare au fost suspendate, inclusiv cele pentru trenurile de mare viteză Shinkansen între Tokyo şi Osaka, ce transportă în fiecare zi sute de mii de pasageri. În Kyoto, o mare parte din acoperişul gării s-a prăbuşit.
Marile magazine din regiunea Osaka au decis să îşi închidă porţile. Companii importante, precum Toyota, Honda şi Panasonic, şi-au suspendat producţia în uzinele lor, iar alte firme au cerut angajaţilor să rămână acasă. Numeroase şcoli i-au sfătuit pe elevi să facă acelaşi lucru.
Peste 1,4 milioane de locuinţe şi imobile au fost private de electricitate, a raportat presa niponă.