Antena Căutare

WikiLeaks: Bulgaria a cerut ridicarea vizelor in schimbul primirii unor detinuti de la Guantanamo

Documentele publicate de WikiLeaks dezvaluie noi lucruri interesante, de aceasta data fiind vorba despre vecinii de la sud ai Romaniei. Astfel, Novinite.com relateaza ca, potrivit acestor documente facute publice de site-ul mentionat, ministrul bulgar de Interne, Tsvetan Tsvetanov, a conditionat primirea in Bulgaria a doi fosti prizonieri de la Guantanamo de ridicarea obligativitatii vizelor de intrare in Statele Unite pentru cetatenii bulgari.

Tsvetanov ar fi insistat, potrivit revistei Der Spiegel, ca Statele Unite sa renunte la obligativitatea vizelor si sa achite toate cheltuielile de instalare a celor doi detinuti in schimbul primirii fostilor prizonieri in Bulgaria.

Pentru fiecare dintre fostii prizonieri ar fi fost vorba despre o suma estimata la 50.000 - 80.000 de dolari, conform unui document diplomatic american.

Der Spiegel nu spune insa ca Sofia si Washingtonul ar fi incheiat acordul, dar in luna mai Bulgaria a primit un sirian in varsta de 38 de ani, eliberat de la Guantanamo.

Daniel Fried, un diplomat de cariera american a condus negocierile in acest sens, in prezent acesta fiind trimisul special al presedintelui Barack Obama pentru facilitarea inchiderii centrului de detentie. Fried a discutat pe aceasta tema si cu Germania, Yemen, Maldive sau Slovenia, relateaza Der Spiegel.

In documentele WikiLeaks Bulgaria apare de 2.925 de ori. Este vorba despre 978 de note trimise de ambasada americana la Sofia.

Theodora Bertzi confirma presiunile asupra Romaniei pentru reluarea adoptiilor... Summit-ul OSCE: Traian Basescu a discutat cu presedintele rus...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x