In golful Guantanamo, la o baza navala americana din Cuba, marea turcoaz ar putea sa faca uitata prezenta in apropiere de detinutilor suspectati de terorism si prezentati alta data ca "cei mai rai dintre cei mai rai" de catre administratia Bush. Inchisoarea deschisa la patru luni dupa atentatele din 11 septembrie ramane invizibila pentru majoritatea zonelor locuite.
Cunoscuta pentru celulele sale inguste si salile de interogare in care detinutii erau supusi relelor tratamente, potrivit declaratiilor majoritatii celor eliberati, inchisoarea a renuntat, odata cu scaderea populatiei carcerale, la cele trei sectoare cele mai vechi ale sale.
Majoritatea celor 171 de detinuti care au ramas, inchisi de cele mai multe ori fara sa fie judecati sau cel putin inculpati si dintre care 89 pot fi eliberati, potrivit autoritatilor militare, sunt regrupati in prezent in doua cladiri construite dupa modelul inchisorilor federale de mare securitate.
"Daca respecti regulamentul, stai in sectorul VI. Daca nu il respecti, vei merge in sectorul V", afirma colonelul Donnie Thomas, comandantul gardienilor inchisorii.
Patru cincimi dintre detinuti se afla in spatele zidurilor sectorului VI, unde detinutii, in haine traditionale, traiesc in comunitate.
Acestia au acces la 21 de canale de televiziune, 14 posturi de radio si ziare. Ei au "mai multa libertate de a intra si a iesi din celula, de a iesi la plimbare cu fratii lor, de a manca si a se ruga impreuna cu acestia", explica Thomas.
Dar daca incalca regulamentul, ei sunt trimisi in sectorul V, vecin, unde sunt obligati sa poarte faimoasele haine portocalii rezervate cartierelor disciplinare si sunt izolati in celule inguste, permitandu-li-se sa iasa cel mult doua ore pe zi.
"Sectorul V este cel mai dur", isi aminteste Saber Lahmar, un algerian eliberat in 2009. "Nu mergi, nu te misti, nu vorbesti, este interzis", a povestit el pentru AFP, evocand, de asemenea, privarea de somn, neoanele aprinse "24 de ore din 24", frigul din cauza aerului conditionat.
La "Five Echo", o extindere a sectorului V, conditiile de detentie sunt si mai "catastrofale", afirma David Remes, avocatul a 17 detinuti, dintre care 14 yemeniti. "Trebuie sa fii contorsionist ca sa te poti ruga sau pentru a merge la toaleta", a declarat el, vorbind de o "revenire la primele zile (de inchisoare), cand brutalitatea si sadismul erau la ordinea zilei".
In opinia acestui avocat, "cea mai grea povara" in prezent o reprezinta constrangerile la care este supusa apararea. Toate notele sale, toate mesajele trec pe la comisia de cenzura si adeseori are nevoie de cateva saptamani pentru a le recupera.
Detinutii sunt "intr-o gaura neagra", fara sa fie inculpati sau judecati, fara sa stie ce ii asteapta maine, subliniaza Andy Worthington, autorul lucrarii "Dosarele Guantanamo: istoria a 774 de detinuti ai unei inchisori ilegale americane".
De fapt, din totalul detinutilor doar 15 sunt de mare "valoare", printre ei numarandu-se si cinci barbati acuzati ca au orchestrat atentatele din 11 septembrie. Acestia sunt detinuti in sectorul VII, o fortareata despre care nimeni nu va vorbi niciodata si unde avocatii nu au acces.
Sursa: Jurnalul National
Foto: Intactimages / EPA