Live acum
Prime Time 20:00Te cunosc de undeva!

"Te strigă, te grăbești. Vomită. E în stare gravă și trebuie conectat la aparate. E abia ora 10!" Ziua unui medic care tratează pacienți infectați cu coronavirus

Medic. Salvator de vieți. A văzut multe la viața lui, pacienți cu boli incurabile, corpuri strivite, sânge, mult sânge. În fața pandemiei de coronavirus pare epuizat. Petrece ore în șir în spital, e mereu pe grabă și se teme să nu se infecteze. Când se termină ziua, se întreabă dacă nu cumva are și el virusul. ”Înainte să pleci, dezinfectezi ABSOLUT TOT! Telefonul. Legitimația. Cana de cafea. TOTUL! Îneci totul în clor. Totul într-o pungă. Nu vrei să riști nimic! Sigur ai luat totul? Mai șterge-le o dată!”.

Medici din întreaga lume, în lupta cu Covid-19

Profimedia Images

Un medic american a scris pe Twitter cum decurge o zi într-un spital din Statele Unite, care este atmosferă, dar și procedurile de lucru. Îl cheamă Spencer și lucrează într-o unitate medicală în care orice altă boală sau problemă de sănătate pare că nu mai există. Nu mai sunt pacienți cu infarct, apendicită sau cancer. Toți au Covid-19!

”Tot calmul străzilor este transformat imediat. Luminile strălucitoare ale secției de Terapie Intensivă se oglidesc în ochelarii de protecție purtați de personalul medical. Apare o ”cacofonie” de tuse. Te oprești. Îți ridici masca. Și mergi mai departe.

Ești anunțat de alt bolnav. Te grăbești! Toți sunt în stare gravă. Vomită. Trebuie conectați la aparate. Doi pacienți, în camere lipite, trebuie intubați. Și nu este nici ora 10.

Notificare: pacient foarte bolnav, cu respirație scurtată, febră. Oxigen 88%.
Notificare: tensiune arterială scăzută, respirație scurtă, oxigen scăzut.
Notificare: oxigen scăzut, nu poate respira. Febră.

Ți-e teamă să-ți dai jos masca. Este singurul lucru care te protejează. Cu siguranță că poți rezista - în Africa de Vest, în timpul Ebola, ai petrecut ore întregi într-un costum fierbinte, fără apă. Încă un pacient ..." scrie acesta.

Citește și: Medic în lacrimi: "Ni s-a spus să-i lăsăm să moară pe cei bătrâni!" Sistemul medical din Spania, în topul celor mai bune din lume, este în colaps

”Unde au dispărut pacienții cu infarct? Unde au dispărut pacienții cu apendicită? Peste tot, numai COVID!”.

”Toată lumea pe care o vezi este la fel. Toată lumea are #COVID19. Purtăm halate, mănuși și măști la fiecare întâlnire. Toată ziua. Este singura modalitate de a ne proteja! (...) Unde au dispărut pacienții cu infarct? Unde au dispărut pacienții cu apendicită? Peste tot, numai COVID!”, a mai scris Spencer pe rețeaua de socializare.

Tura începe la ora 7 sau 8 dimineața pentru medici. Când se termină nu știu, e totul în funcție de cum decurg lucrurile și de câtă nevoie este de ei.

”Înainte să pleci, dezinfectezi ABSOLUT TOT! Telefonul. Legitimația. Cana de cafea. TOTUL! Îneci totul în clor. Totul într-o pungă. Nu vrei să riști nimic! Sigur ai luat totul? Mai șterge-le o dată!”, scrie el.

Însă asta nu este tot, pentru că fiecare medic, a doua zi, o ia de la capăt. Până când? Nici asta nu se știe. E pandemie de coronaviurs, oamenii au nevoie de medici!

”Toți cei de care am avut grijă azi au fost infectați acum o săpămâna, sau mai mult. Numărul cazurilor infectate va exploda peste noapte, așa cum s-a întâmplat în fiecare noapte până acum. Mai mulți vor veni la Camera de Urgențe. Mai multe notificări vor fi. Mai mulți vor avea nevoie de ventilație mecanică”, scrie pe rețeaua socială.

Citește și: În mai putin de o lună ajungem ca Italia. Nouă apa și săpunul ne lipsesc!" Medicul Adrian Streinu Cercel, reacție dură în fața românilor

Distanțarea socială, singurul lucru care ne mai poate salva!

”Distanțarea socială este singurul lucru care ne poate salva. Nu îmi pasă atât de tare de economia țării cât mă îngrijorează salvarea vieților! Am supraviețuit Ebola. Mi-e frică de #COVID-19!", încheie medicul american.

Recomandari