Live acum
Prime Time 20:00Chefi la cuţite

15 iunie 1889. El este omul care l-a omorât pe Eminescu! I-a dat în cap cu o cărămidă deoarece cânta fals!

În noaptea de 15 spre 16 iunie 1889, pe strada Plantelor din București, în Sanatoriul Doctorului Șuțu, Mihai Eminescu se stingea din viață, după o agonie care, mai mult sau mai puțin, durase șase ani. Cu mintea bolnavă, primise un tratament inadecvat și fusese ucis de un traumatism cranian provocat de o cărămidă cu care Petre Poenaru, fost tenor, îl lovise în cap, supărat că poetul lua fals câteva note din ”Deșteaptă-te române!”

În noaptea de 15 spre 16 iunie 1889, pe strada Plantelor din București, în Sanatoriul Doctorului Șuțu, Mihai Eminescu se stingea din viață, după o agonie care, mai mult sau mai puțin, durase șase ani. Cu mintea bolnavă, primise un tratament inadecvat și fusese ucis de un traumatism cranian provocat de o cărămidă cu care Petre Poenaru, fost tenor, îl lovise în cap, supărat că poetul lua fals câteva note din ”Deșteaptă-te române!”

E 28 iunie 1883. Soția lui Ioan Slavici, Ecaterina Szoke, îi dă de veste lui Titu Maiorescu, patriarhul Junimii, că Eminescu, aflat la familia sa în gazdă, a luat-o razna. ”Domnul a înnebunit. Vă rog faceți ceva să mă scap de el, că e foarte rău”. Acesta este începutul sfârșitului. Poetul dăduse ”recital” și la baia Mitrașewschi era clar că ceva nu este în regulă.

Eminescu este intrenat într-o serie de sanatorii - atât din țară cât și din străinătate. Ajunge, la rugămințile lui Gala Galaction, la Mănăstirea Neamț, la tratament. De aici, la București, în casa Henriettei, sora sa. E suspect de sifilist, nu primește, nicăieri, medicamentația adecvată. În martie 1889 trece la sanatoriul ”Caritatea” a doctorului Șuțu, din București, de pe strada Plantelor, la numărul 9, în fond, un mini spital pentru nebuni.

Imagine rară cu Mihai Eminescu, Veronica Micle, IL Caragiale și Vlahuță, făcută la București, pe la 1884, în fața ”Hanului lui Manuc”, pe malurile Dâmboviței. Deși nu se poate proba veridicitatea ei, se pare că Eminescu este în dreapta imaginii, cu o pălărie de paie și mustăți proeminente. La dreapta sa, cu acoperământ vienez, Veronica Micle. Pe rândul din față, descoperit, cu mustață și duelându-se cu un baston, IL Caragiale. Alături de ei, actori ai Teatrului Național

La 13 aprilie 1889, procurorul Mavros cere primului președinte al Tribunalului Ilfov constituirea unei cure pacientului. Se constituie un consiliu compus din Titu Maiorescu, Dem Laurian, St. Mihăilescu, I.L. Caragiale, Mihail Brăneanu și I. Gr. Valentineanu care să-i analizeze boala.

Citește și cum a murit Caragiale făcând amor cu Cella, fiica lui Barbu Ștefănescu Delavrancea!

La Sanatoriu se află cazat și Petre (Petrea) Poenaru, rudă cu Petrache Poenaru, inventatorul stiloului. Fost tenor, fost director de Operă, în Craiova, omul nu se mai află în deplinătatea facultăților mintale. Eminescu are obiceiul să cânte. Poenaru îl ceartă de fiecare dată când ia o notă falsă, interzicându-i să se mai dea în spectacol. Poetul insistă cu ”Deșteaptă-te române!” Undeva pe 10 sau 11 iunie, Petre nu mai rezistă. Ia o cărămidă și, în timp ce poetul cântă imnul național, îl lovește în cap cu ea. Traumatism. Eminescu este dus în patul său, plin de sânge. Miraculos, își revine pentru interviul, oficial, din 12 iunie 1889. Comisia trebuie să constate că este bolnav. Spicuiri din interogatoriu:

- Cum te cheamă?

- Sunt Matei Basarab, am fost rănit la cap de către Petre Poenaru, milionar, pe care regele l-a pus să mă împuște cu pușca umplută cu pietre de diamant cât oul de mare.

- Ce ai de gând să te faci când te vei face bine?

- Am să fac botanică, zoologie, mineralogie, gramatică chinezească, evreiască. Știu 64 de limbi.

- Cine e Poenaru care te-a lovit?

- Un om bogat care are 48 de moșii, 48 de râuri, 48 de grade, 48 de case, 48 de sate și care area 48 de milioane...

Trei zile mai târziu, Eminescu moare subit. La autopsie, creierul îi este uitat pe o fereastră, la cald, de către o asistentă. Marele medic Gheorge Marinescu nu mai poate face nimic, nicio analiză. ”Sărmanul Eminescu. Nu a avut parte nici de acest studiu anatomic”, avea să scrie reputatul doctor.

”Atâta vă spun şi vă rog să spuneţi la toţi că nenorocitul meu frate a murit în cea din urmă mizerie şi moartea i-a fost cauzată prin spargerea capului ce i-a făcut-o un nebun, anume Petrea Poenaru. Să ferească Dumnezeu şi pe cei mai răi oameni din lume să fie instalaţi la d-rul Şuţu, că fiecare va avea sfârşitul iubitului meu frate.” - Henrietta Eminescu, sora poetului

Din amvonul Bisericii Sf. Gheorghe, Grigore Ventura, redactor la ”Adevărul” vorbește despre poet. Sunt vreo 600 de elevi care-l conduc pe Eminescu pe ultimul drum. E coborât în groapa Cimitirului Bellu...

O altă imagine cu Eminescu, dar, ca și precedenta, greu de autentificat. Pare a fi realizată prin 1864 (sau, după unele spuse, 1866), la Gimnaziul din Cernăuți, dar, după cum se poate observa, comparativ cu chipul celorlalți copii, fața lui Eminescu pare mai îmbătrânită...

Fanatik.ro
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro