Antena Căutare

23 August 1989: Ultima parada a lui Nicolae Ceausescu, in fata "stafiei" Casei Radio

Cu doar cateva luni inainte de "scena balconului" si a fugii cu elicoterul de pe acoperisul CC-ului (actuala cladire a Ministerului de Interne) la Targoviste, momente marcante ale Revolutiei din decembrie 1989, Nicolae Ceausescu, "cel mai iubit conducator", si "Prima Doamna", academician doctor-inginer Elena, au participat la ultima parada si defilare de Ziua Nationala a Romaniei (23 August, dupa cel de-al doile Razboi Mondial si pana la Revolutie). Grandiosul eveniment nu a mai fost organizat insa in locatiile "traditionale", precum Piata Aviatorilor sau Stadionul 23 August (Lia Manoliu), ci, in premiera, pe Stirbei Voda, prin fata Muzeului National de Istorie, spre Academia Militara. Cum care cladire? Cea a Casei Radio din zilele nostre. Casa Radio? Nu, doar "stafia" ei.

Fatada si scheletul "monstrului" arhitectonic (ce zace pe Stirbei, imediat dupa intersectia cu Calea Plevnei, pe partea dreapta) sunt si astazi aproape cum le-a lasat Ceausescu. Doar acum cativa ani, cand un consortiu turco-britanic si mai multe companii israeliene s-au aratat interesate de Casa Radio, pe doreau sa o transforme in cel mai mare complex multifunctional din regiune, "Dambovita Center", s-a mai lucrat putin. Dar numai pentru a se darama partea centrala a imobilului, in timp ce, pe hartie centrul ar fi trebuit sa fie gata in acest an. Dar aceasta este alta "afacere".

Revenind la "stafie" si la Ceausescu, acesta a vrut sa participe la ceremoniile de 23 August 1989, a 45-a aniversare a "revolutiei de elibe­rare sociala si nationala, antifascista si antiimpe­rialista" de la tribuna Muzeului de pe Stirbei, pentru ca el stia ca imobilul e aproape gata. Asa scria in planuri si asa i se spusese. Prin urmare, pentru a-si salva pielea, cei responsabili au dispus imbracarea structurii intr-un fel de "giulgiuri" si prelate, astfel incat "Tovarasu" sa nu se prinda de stadiul lucrarilor. Iar in fata cladirii a fost amenajata o tribuna. Si au reusit.

"Grandioasa demonstratie a oamenilor muncii" a inceput cu intonarea Imnului de Stat al RSR, apoi au defilat unitatile militare, garzile patriotice, pionierii, Crucea Rosie si sportivii, iar totul s-a incheiat cu imnul FDUS ("E scris pe tricolor Unire").

Foto: punctedefuga.ro / adevarul.ro

Campionatul mondial de curse intre melci si-a desemnat castigatorul. Vezi cine este Bolt din lumea animala!... 23 august 1944: Regele Mihai a condus lovitura de stat care l-a inlaturat de la putere pe Ion Antonescu ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x