- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Nu doar legumele și fructele sunt la mare căutare, ci și anumite plante. Românii au început să o cultive și să raporteze câștiguri uriașe, mai ales dacă se optează pentru culturi generoase.
Planta care aduce un profit de 30.000 de euro la hectar
Nu mulți agricultori știu, dar ricinul este una dintre plantele cu care nu au cum să dea greș. Plantat corespunzător, ricinul poate genera un profit de 30.000 de euro la un hectar, potrivit Fanatik, citat de Antena 3 CNN.
Un singur kilogram de semințe de ricin costă 100 de lei, ceea ce înseamnă o mică avere, potrivit surselor citate.
Această plantă este una versatilă, cunoscută pentru semințele sale bogate în ulei. Uleiul de ricin este folosit în diverse industrii, de la cea farmaceutică până la cea cosmetică. Planta de ricin conține un procent de până la 58% ulei pur.
Ricinul nu s-a mai cultivat în România pe suprafețe întinse din anul 1989
Cultivarea ricinului este populară în India și China. În România, ricinul a fost cultivat în anul 1989. De atunci și până în prezent, culturile de ricin s-au diminuat constant, până au ajuns să nu mai existe.
Costurile unei culturi de ricin nu depășesc 1.500 de euro/hectar. Cei care vor să cultive un singur hectar de ricin, trebuie să știe că în jur de 1.200 de euro costă numai semințele.
În România, solurile sunt propice cultivării de ricin. Inițial, s-ar putea ca startul să fie mai greu, iar producția să ajungă la maxim 1.500 de kilograme la hectar. Însă, în timp, potențialul ar putea ajunge la 5.000 de kilograme la hectar, potivit surselor citate mai sus.
Uleiul de ricin mai poate fi utilizat în industria pielăriei, a cauciului sau a vopselelor și lacurilor. De asemenea, este un foarte bun degresant și lubrifiant pentru utilajele cu motoare mari.
Nu doar uleiul din semințe poate fi utilizat, ci și șroturile care, după prelucrare, pot servi pe post de hrană pentru animale. Tulpina ricinului este folosită pentru producerea hârtiei, iar frunzele sale sunt consumate de către viermii de mătase, potrivit Fanatik, citat de Antena 3 CNN.
Citește și: Oana Moșneagu Gherman și soțul ei au o mică "afacere". Care e noua sursă de venit a cuplului de actori
Cât a plătit o româncă pentru „trei felii” de cozonac de la un cunoscut supermarket. Nu i-a venit să creadă că prețul e ... „Speram să fie o glumă” Cadou de nuntă de coșmar. Ce a putut să le dăruiască în ziua nunții...