Antena Căutare

63 de ani și 216 zile. Record stabilit de Regina Elisabeta a II-a, cel mai longeviv monarh englez. God Save the Queen!

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, acum în vârstă de 89 de ani, devine, astăzi, monarhul cu cea mai îndelungată domnie din istoria Regatului Unit. Suverana britanică a doborât astfel recordul stabilit de stră-străbunica sa, Regina Victoria, care a stat pe tronul britanic timp de 63 de ani, şapte luni şi două zile

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, acum în vârstă de 89 de ani, devine, astăzi, monarhul cu cea mai îndelungată domnie din istoria Regatului Unit. Suverana britanică a doborât astfel recordul stabilit de stră-străbunica sa, Regina Victoria, care a stat pe tronul britanic timp de 63 de ani, şapte luni şi două zile


Recordul stabilit de Regina Elisabeta a II-a a fost marcat şi pe Facebook, pe pagina oficială a Monarhiei Britanice (The British Monarchy), unde a fost postată o imagine cu suverana Regatului Unit. Elegantă ca întotdeauna, ea este surprinsă în camera de audienţe a Palatului Buckingham, în timp ce citea una din zecile de scrisori pe care le primeşte frecvent. Faptul că este un cap încoronat iubit nu mai surprinde pe nimeni. De altfel, într-un top realizat recent, Elisabeta a II-a a fost desemnată „cea mai bună regină din toate timpurile“. Pe lângă această titulatură, Regina Elisabeta a II-a a fost deseori inclusă în topuri de tipul „cei mai iubiţi monarhi“, respectiv „cele mai elegante regine“.

O adevărată legendă vie

Suverana Regatului Unit s-a născut pe 21 aprilie 1926 şi a primit la naştere titlul de prinţesa Elizabeth Alexandra May. Ea este prima dintre cele două fiice ale ducelui şi ducesei de York, fostul rege George al VI-lea, respectiv regina consoartă, cunoscută şi sub numele de „Regina mamă“. În 1953, la un an de la moartea lui George al VI-lea, Regina Elisabeta a II-a este încoronată, la numai 27 de ani. În ziua încoronării, Westminster Abbey a fost practic invadată de cameramani, care de televiziune şi jurnalişti, într-o demonstraţie de forţă mediatică nemaîntâlnită până atunci. Potrivit unor date neoficiale, aproximativ 20 de milioane de britanici s-au uitat la televizor, iar în SUA numărul telespectatorilor a depăşit 100 de milioane.

Povestea rochiei de la încoronarea Reginei

Rochia pe care Regina Elisabeta a II-a a purtat-o la fastuoasa ceremonie de încoronare a fost creată de cel mai bun designer şi croitor britanic al acelor timpuri Norman Hartnell.

În autobiografia sa, Hartnell, care a primit între timp şi titlul nobiliar de „Sir“, povesteşte că a alcătuit nu mai puţin de 25 de machete, refăcute la fiecare nouă probă sau sugestie. Varianta finală, aprobată în compania reginei, avea un guler modern şi era croită exclusive din mătase de cea mai bună calitate, pe suprafaţa căreia au fost brodate . însemnele botanice ale fiecărei ţări membre a Commonwealth-ului (comunitatea tuturor fostelor colonii britanice – n.r., Elisabeta domnind peste şaisprezece state suverane). Piesa vestimentară a cântărit câteva zeci de kilograme, a fost prevăzută cu un corset şi o trenă, la realizarea cărora a muncit o armată de croitori. De când Regina a preluat tronul, Statele Unite ale Americii au avut 12 preşedinţi diferiţi 12 premieri britanici au fost în funcţie în timpul domniei ei.

Căsătoria şi fascinaţia de a fi mamă

În vara lui 1946, Prinţul Filip a cerut-o pe Elisabeta. S-au căsătorit un an mai târziu. Înainte de aceasta, Filip a renunţat la titlul de Prinţ al Greciei şi Danemarcei, a primit cetăţenia britanică şi s-a convertit la Anglicanism. Chiar înainte de nuntă a fost numit Duce de Edinburgh şi a primit titlul de Alteţa Sa Regală. La numai un an după nuntă, cei doi soţi deveneau părinţi, odată cu naşterea primului copil, Charles Philip Arthur George.


„ Încă nu-mi vine să cred că am un copil al meu", îi scria atunci proaspăta mamă, verişoarei sale, Lady Mary Cambridge. La 15 august 1950, Elisabeta a născut-o pe Anne Elizabeth Alice Louise. În 1960 şi 1964, Elisabeta a II-a dă naştere Prinţului Andrew, respectiv, lui Edward, conte de Wessex. Mereu apropiată de oameni, Regina adoră să corespondeze cu supuşii ei, ea răspunzând la peste 3,5 milioane de oameni, informează ibtimes.com.


Cei mai longevivi monarhi din istorie

Domnia Reginei Elisabeta a II-a se întinde pe o perioadă de aproape 64 de ani. Chiar dacă nu a fost egalată de vreun alt suveran britanic, alte capete încoronate de pe alte continente fie au detronat-o, fie s-au remarcat prin zecile de ani de conducere.


Bhumibol Adulyadej,
regele Thailandei de 88 de ani, a aniversat în luna iunie 69 de ani de domnie, relatează AFP. Adulzadej a fost încoronat în 1950, cu numele dinastic de Rama al IX-lea, după ce fratele său a murit în condiţii suspecte.


Carol I al României (1839-1914)
a avut cea mai lungă domnie din istoria statelor românești: de 48 de ani, în timpul cărora a şi obținut independența țării. Carol I a fost supranumit şi Regele de oțel.



Sultanul Hassanal Bolkiah al Bruneiului a
re 69 de ani şi domneşte peste ţara insulară din Asia de Sud-Est din 1967, după ce tatăl său a abdicat.

Sultanul Qabous,
conducătorul Omanului, 74 de ani, a urcat pe tron în 1970, după ce a preluat în mod abuziv puterea de la tatăl său.

Regina Margareta a II-a a Danemarcei
are 75 de ani şi a urcat pe tronul celei mai vechi monarhii europene în 1972, după ce tatăl ei a murit.

Clapele creatoare de "Dancing Queen" și "Waterloo" sunt de vânzare! Pianul trupei Abba a fost scos l... ÎNCEPE ȘCOALA! Bunica învârte fuiorul, iar mama împleteşte botoşei: ce va mai învăţa copilul tău din manuale...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x