Antena Căutare

ÎNCEPE ȘCOALA! Bunica învârte fuiorul, iar mama împleteşte botoşei: ce va mai învăţa copilul tău din manuale

În numai o săptămână, elevii din România vor începe şcoala. Pe lângă săli mai bine sau mai puţin dotate şi profesori titulari sau suplinitori, cei din bănci vor avea parte de manuale anacronice, desprinse până şi din imaginarul secolului al XIX-lea

În numai o săptămână, elevii din România vor începe şcoala. Pe lângă săli mai bine sau mai puţin dotate şi profesori titulari sau suplinitori, cei din bănci vor avea parte de manuale anacronice, desprinse până şi din imaginarul secolului al XIX-lea

Concluzia aparţine unor sociologi români, autorii cercetării "Alice în Ţara Manualelor", o analiză a manualele de ciclu primar apărute în România din 1987 și până în prezent. Grupul de cercetători a analizat peste 1.600 de ilustrații, iar rezultatele studiului ar putea pune pe gânduri orice părinte dornic să crească un copil tolerant, încrezător în şansele de reuşită şi deloc blocat în stereotipuri.

Da, mamă, sunt… perfectă!

Fetele sunt doar mame și neveste supuse şi casnice, câteodată învățătoare, doctoriţe sau "femei" de serviciu. Toate poartă fustă şi au ca preocupări gătitul, udatul florilor, murăturile, creşterea copiilor şi curăţenia. În scenele de familie, ele au un rol pasiv, nu participă la discuţii şi nu au hobby-uri, ca soţii sau bunicii lor. Fetiţele sunt deprinse de mici cu preocupări casnice şi sunt învăţate să devină docile în raport cu sexul opus. Din ilustraţii lipsesc persoanele cu vreun handicap fizic, aparţinatorii altor etnii sau ai altor rase. De asemenea, toate personajele din animaţii au o greutate optimă, nu poartă ochelari şi sunt heterosexuale.

Taţii sunt absenţi din educaţia copiilor

Mai mult, personajele din manuale "sunt puternic stereotipizate: bunicii sunt sedentari şi nu aud bine", în timp ce bărbaţii apar într-o diversitate de profesii, dar "prea putin ca taţi", subliniază autorii studiului. Chiar şi la vârsta senectuţii, soţii nu impart responsabilităţile casei: bărbaţii citesc ziarul sau joacă table, pe când soţiile lor torc din fuior sau servesc masa, asemeni unor ospătăriţe.

Dacă băieţii au preocupări diverse – cântă la pian, înoată sau pictează –, pentru fetiţe, să aibă un "ponei mic" este o profesiune. În mod previzibil, personajele masculine visează la o carieră în cercetare sau geologie, pe când cele feminine nu au astfel de idealuri.

La fel şi autorităţile statului sunt dominant prezentate prin reprezentanţi de-ai sexului tare şi ilustrate prin profesii ca: poliţist, preot şi director. Spre deosebire de acestea, personajele feminine deţin autoritate şi prestigiu doar în familie. Nu în ultimul rând, toate figurile care ilustrează capitolul „Patrie și patriotism” dintr-un manual de istorie sunt masculine, de la Decebal la… Churchill. Se observă, astfel, absența totală a unui personaj feminin într-o poziţie de lider.



63 de ani și 216 zile. Record stabilit de Regina Elisabeta a II-a, cel mai longeviv monarh englez. God Save the Queen!... Nu-i dai mai mult de 25 de ani, dar o să ai un șoc dacă îi afli adevărata vârstă! Elixirul tinereții a fost descoperit!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x