- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Cercetătorii au vrut să dea de cap zvonurilor potrivit cărora unii oameni pot ”auzi” vocile morților. Un nou studiu menit să descopere ce trăsături au persoanele care susțin că au această abilitate a dus la un rezultat neașteptat, scrie Science Alert.
Unele persoane ce susțin că au abilitatea de a ”auzi” vocile morților au transformat această presupusă abilitate în afaceri de succes, chiar dacă nu au dovezi pentru a-și susține ”descoperirile” și mesajele.
Ce trăsături au oamenii care susțin că pot ”auzi” vocile morților
Potrivit unei noi cercetări în domeniu, o persoană care are o predispoziție mai mare de a fi prins într-o anumită sarcină, ce au avut experiențe auditive neobișnuite în copilărie și ce au o susceptibilitate crescută la halucinații auditive are o tendință mai mare de a susține că are abilitatea de a ”auzi” vocile morților decât restul populației.
Citește și: Cine este și ce poveste de viață are Lisa Montgomery, prima femeie executată în SUA în ultimii 67 ani
Descoperirea poate ajuta cercetătorii să înțeleagă mai bine halucinațiile auditive ce apar uneori în bolile mintale precum schizofrenia, susțin experții, scrie ScienceAlert.
Aceste experiențe spiritualiste - pe care unele persoane susțin că le-au avut când au ”auzit” sau ”văzut” spirite sau morți - sunt interesante pentru cercetătorii ce studiază întrepătrunderea experiențelor religioase și spirituale, dar și pentru experții ce vor să înțeleagă halucinațiile patologice.
”Persoanele care susțin că au experiențe spiritualiste au tendința de a avea experiențe auditive pozitive, ce încep în copilărie și, de cele mai multe ori, susțin că pot fi controlate,” a declarat psihologul Peter Moseley, din cadrul Universității Northumbria din Marea Britanie.
”E important să înțelegem cum se dezvoltă aceste experiențe pentru a înțelege și experiențele înfricoșătoare, care nu pot fi controlate.”
El și colegul său, Adam Powell, din cadrul Universității Durham, din Marea Britanie, au realizat un experiment în care au fost implicate 65 de persoane ce susțin că pot ”auzi” vocile morților și 143 de persoane din populația generală, pentru a vedea dacă există o diferență în trăsăturile lor.
În total, 44.6 la sută dintre persoanele care susțin că pot ”auzi” vocile morților au susținut că le aud în fiecare zi și 76% au zis că aceste experiențe fac parte din rutina lor zilnică.
Mulți dintre acești indivizi au avut și experiențe auditive de mici și aveau și un grad ridicat de atenție în sarcini.
În cazul populației generale, această atenție acordată sarcinilor a fost corelată și cu un nivel ridicat în credința în paranormal, dar nu s-au înregistrat susceptibilitate la halucinațiile auditive.
Aceste rezultate, potrivit cercetătorilor, sugerează că cei care cred că ”aud” vocile morților nu susțin acest lucru din cauza presiunii sociale, unui context social pozitiv sau susceptibilității datorate credinței în paranormal. De fapt, aceste persoane cred că ”aud” vocile morților pentru că se aliniază cu experiențele lor personale, care au avut un impact emoțional asupra lor. Experții cred că sunt necesare alte studii pentru a vedea dacă există o corelație și între contextul cultural și persoanele care susțin că pot ”auzi” vocile morților.
Elon Musk oferă un premiu de 100 de milioane de dolari. Cine poate primi suma fantastică... Femeia cu cele mai lungi tălpi. Cum arată și ce înălțime surprinzătoare are Juliei Felton, tânăra care poartă 49.5 la pa...