Live acumAcces Direct
Prime Time 20:30Chefi la Cutite

Alejandro Gonzalez Inarritu: ce fel de momeală pui în ac ca să tragă la Oscar? Cinci filme, toate nominalizate!

Din 2000 până acum, Alejandro Gonzalez Inarritu a regizat cinci filme. Toate au fost nominalizate la Premiile Oscar, unele au și cîștigat. La un simplu telefon de-al său, gloriile Hollywoodului se îmbracă și se prezintă la filmare

Din 2000 până acum, Alejandro Gonzalez Inarritu a regizat cinci filme. Toate au fost nominalizate la Premiile Oscar, unele au și cîștigat. La un simplu telefon de-al său, gloriile Hollywoodului se îmbracă și se prezintă la filmare


Alejandro dete binețe la astă lume în 1963, chiar în buricul lui Ciudad de Mexico. Revelionul din 1980 către 1981 îl prinse pe un cargou, băiat bun la toate. Navigă înspre Europa și Africa și deprinse viața grea, în miros de gudron, de apă de mare și de pește. După cum avea să se vadă, multe dintre scenele filmelor sale aveau să fie trase în locurile exotice prin care ajunse în călătoriile din tinerețe.

La două decenii de viață se băgă la Universitate. Punea muzică la un post de rockereală și, ușor ușor, WFW, locul de unde lua simbrie, deveni cel mai tare radio din Capitală. Cu un tovarăș de viață, puse bazele unei companii cinematografice și, în 1995, se puse pe scris scenarii.

În 1999, se apucă de regie. Voia să facă filme. Aici începe povestea omului care pe ce pune mâna, transformă în peliculă nominalizată la Oscar. Un fel de Rege Midas al cinematografiei.

AMORES PERROS (2000)

La schimbarea mileniului, don Alejandro Gonzalez Inarritu, ”El Negro”, pre porecla sa, se apucă de Amores Perros, după o scriitură de-a lui Guillermo Arriaga, prietenar de-al său. Trei povești de viață diferite, trei categorii sociale total opuse. L-a sunat pe Gael Garcia Bernal, actor de telenovele ce dorea să iasă din meandrele lui ”Carlos Alberto” și ”Mari Luisa”. Da, exact, băiatul din ”Păcatele părintelui Amaro”, cu care avea să lucreze și la ”Babel”. Descriere, pe viu, fără anestezie, a societății mexicane. Stil direct, dur, mult sânge. Realitatea. Urmarea? 52 de nominalizări și 14 premii, una dintre ele la OSCAR, categoria ”Cel mai bun film străin”.

21 DE GRAME (2003)

Doctorul Duncan MacDougall, cel despre care Nichita Stănescu vorbea în ”Amintiri din prezent”, face, la începutul anilor '80, un experiment morbid dar interesant: calculează că fiecare om, la moarte, pierde 21 de grame. Adică atât reprezintă ”greutatea” sufletului său. Alejandro gândește, rapid, schema. Sean Penn și Benicio del Toro răspund, primii, ”Prezent!” O sună și pe Naomi Watts, aflată oarecum la început de drum, cea care va adora să lucreze cu regizori iberici (să ținem minte capodopera ”Lo Imposible”, a lui Juan Antonio Bayona, despre tsunamiul nimictor din 2004) și realizează o opera magna. Un accident de automobil, inimi care caută găzduire în corpuri diferite, povestiri care se întrepătrund. Urmarea? Două nominalizări la OSCAR, 14 premii în panoplie.

BABEL (2006)

Brad Pitt și Cate Blanchett, plus Gael Garcia Bernal. 25 de milioane de euro buget, încasări de 136. Filmul care închide așa zisa ”Trilogie a morții”. ”El Negro” ajunge cu secvențele până în Japonia, istorioarele, ca de fiecare dată, se întrepătrund. Filmările sunt amuzante: pe Brad îl coordonează pre limba ”Lebedei din Avon”, Shakespeare, cu Gael vorbește prea cea a lui Cervantes, ”Ciungul de la Lepanto”. Urmarea? OSCAR luat pentru cea mai bună coloană sonoră, ”Globul de Aur” și alte șapte nominalizări la trofee importante.

BIUTIFUL (2010)

Scris exact așa cum se aude în spaniolă, ”Biutiful” e povestea lui Uxbal, Javier Bardem în toată forța sa, cu motoarele turate la maximum, și a copiilor, Ana și Mateo. Javi face rost de premiul pentru ”Cel mai bun actor” la Festivalul de la Cannes, muzica e a aceluiași Gustavo Alfonso Santaolalla, autorul coloanei sonore de la ”Babel”. De la prima replică scrisă și până la ultimul tur de manivelă trec trei ani și jumătate! Secvențele sunt trase în ordinea cronologică, exact așa cum intră în film. Urmarea? Două nominalizări la Premiile OSCAR.

BIRDMAN (2014)

Comedie neagră ce închide seria celor trei ”B”. Michael Keaton și fata de acum 10 ani, Naomi Watts. Direct trei premii OSCAR, unul și pentru el, pentru ”El Negro”, regizorul. Băiatul care întrepătrunde poveștile, pentru a le aduce, la un moment dat, într-un punct comun, dacă nu cumva ele pleacă de acolo la drum... Tipul ce pune la un loc spaniola și engleza, aduce muzica din Mexic și filmează în Japonia.

Alejandro ”Alex” Gonzalez Inarritu, regizorul de premiu OSCAR.

Recomandari