Antena Căutare

„Am văzut oameni gătind și mâncând un copil”. După ce a scăpat din lagărele de concentrare a jurat că îi va găsi pe cei care l-au torturat

Iosif nu are amintiri, are coșmaruri. Și-a petrecut copilăria în lagărele din Austria și Polonia. A văzut lucruri greu de închipuit. Foamea, disperarea, frică îi poate împinge pe oameni să facă lucruri cumplite. A privit cum cadavrul unui copil a fost sfâșiat și mâncat, bucată cu bucată.

Iosif Lewcowicz

Iosif Lewcowicz s-a născut în Polonia, acum 93 de ani. Primul lui „job” a fost să dezgroape oasele celor înmormântați creștinește într-un cimitir, pentru a face loc barăcilor lagărului de concentrare în care fusese închis și să le arunce. Avea 14 ani.

A fost începutul unui coșmar din care nu s-a putut trezi timp de trei ani. Naziștii i-au omorât toată familia, 150 de oameni.

În trei ani, a fost martorul unor scene de nedescris. A văzut cum gardienii se amuzau obligând prizonierii să se arunce în gol de pe stânci. Cel mai șocant, a văzut cum oamenii se pot transforma în animale.

„Cât eram închis la Ebensee, în Austria, un băiat, rus, a murit. Câțiva prizonieri, piele și os, s-au năpustit asupra cadavrului. I-am văzut cum au tăiat bucăți de carne din el și le-au pus pe foc, pe niște lemne uscate. Apoi, l-au mâncat. Văzusem deja atâtea nenorociri, că nu m-a mai impresionat deloc acea scenă”, a povestit Iosif.

Era prea frumoasă pentru camera de gazare. Violată de naziști, condamnată de ruși, Cilka a scăpat de la Auschwitz doar ca să fie trimisă în Siberia, la re-educare!

Greu de citit, nu? Bătrânul de 93 de ani nu vrea să șocheze. Și-a dat seama că povestea lui, și a celor care au fost în situația lui, trebuie spusă. Oamenii nu trebuie să uite niciodată ce s-a întâmplat la mâna naziștilor.

După ce a ieșit nu și-a irosit libertatea. Iosif și-a dat seama că trebuie să își dedice viața găsirii celor care au fost torționarii unui regim odios, lașilor care, după moartea lui Hitler, s-au ascuns prin toate colțurile lumii.

„M-am gândit că trebuie să îi găsesc pe gardienii care ne-au torturat, ne-au omorât, ne-au făcut să ne dorim moartea, ne-au spânzurat”, a adăugat el.

A început să se antreneze. Apoi, a plecat la vânătoare. Sute de ofițeri SS capturați au fost interogați. Așa a reușit să afle informații cruciale.

Cea mai impresionantă „captură” a sa a fost Amon Göth, un ofițer austriac, comandantul lagărului Plaszow, din Polonia. Acesta a fost judecat și condamnat la moarte pentru crime împotriva umanității.

Înainte de execuție, Iosif i-a făcut o vizită în celulă.

„Tu ești cel mai rău. Nu există nimic mai odios decât tine”, i-a spus fostul prizonier.

Eva și Miriam, gemenele născute în Sălaj care au supraviețuit experimentelor „unchiului Menghele” de la Auschwitz: „Mi-a făcut cinci injecții și mi-a spus că o să mor în două săptămâni”

Cu toate astea, Iosif este optimist când se gândește la viitor.

„Avem multe motive să fim optimiști. Viitorul ne poate aduce lucruri mărețe, dacă nu ne uităm trecutul și nu îi repetăm greșelile.”

Doza de râs, cu Bodi Imită! Cine este parodiantul vedetelor... FOTO | Un alt fel de artă? Acneea i-a distrus toată adolescența, iar acum încearcă să transforme afecțiunile pielii în ...
Focaccia simplă de casă. Rețetă de pâine din bucătăria italiană
Atunci când ți-e poftă de pâine preparată în casă, cu siguranță te gândești care ar fi...
Horoscopul zilei de 31 martie 2023. Leii sunt plini de energie. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 31 martie 2023 spune că nativii din zodia Leilor nor avea parte de o zi...
Parteneri
Horoscopul dragostei pentru luna aprilie 2023. Taurii vor avea parte de o nouă poveste de iubire
Catine.ro

Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x