Antena Căutare

AMOR FATAL, 1911: Istoria primului film romanesc, drama sentimentala

"Drama sentimentala aranjata pentru cinematograf" a avut premiera pe 18 septembrie 1911, cu Lucia Sturza si Tony Bulandra in rolurile principale. "Grig" Brezeanu a fost un fel se Sergiu Nicolaescu: regizor, scenarist si actor. Din pacate, pelicula nu s-a mai pastrat

E miez de septembrie 1911. "Grig" Brezeanu, actorul, vine cu ideea. In fata sa stau Lucia Sturza si Tony Bulandra, actori meseriasi, cu teatrul in sange. Prima e angajata a "Nationalului" de 13 ani, al doilea a fost "puiul" uriasului Constantin Nottara. "Inimilor, uite ce m-am gandit eu. Hai sa facem un film , pentru ca e la moda! Am vorbit cu baietii de la Pathe, ne ajuta ei cu pelicula. Jucati voi, eu il regizez, il adaptez....Ce ziceti?"

Cei doi sunt amorezi dar, inca, nu-s luati. E o drama sentimentala ce se petrece prin diverse localuri din Bucuresti. Se juca, deja, la "National", dupa "Un amor fatal", a lui Marc Fournier. "Grig" adapteaza pe ici-pe colo, se baga si ca actor, Lucia si Tony sunt prae uriasi ca sa-i mai inveti ceva, operatorul Victor De Bon "trage" pelicula si totul e gata la inceput de septembrie. In laboratorul din strada Carol 6 se developeaza, se monteaza ce e de montat si, pe 18 septembrie 1911 - retineti acesta data! -, are loc premiera primului fil romanesc de fictiune: "AMOR FATAL". Ce zice presa vremii? "Unii dintre cei mai buni actori ai nostri au jucat pentru cinematograf si un film in care ei figureaza si se reprezinta. Au intotdeauna succes cand apar pe scena - dar nu tot asa se intampla si cand e vorba de performanta lor cinematografica. Actorii fac, in jocul lor, diferite miscari in raport cu aparatul de filmat, asa ca sunt fie prea mari, fie prea mici"...("L'Independence Roumaine 7/20 octombrie 1911).

Lucia Sturza si Tony aveau sa se casatoreasca, in primavara anului urmator, pe 5 aprilie 1912...

Amor fatal, 18 septembrie 1911

Regizor: Grigore Brezeanu

Scenarist: Grigore Brezeanu

Casa de productie: Pathe, Bucuresti

Operator: Victor de Bon

Distributie: Lucia Sturza - Bulandra, Tony Bulandra, Nicolae Neamtu - Otonel, Grigore Brezeanu, Aurel Barbelian

Film alb negru, mut, din pacate, pierdut

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x