Trei oameni de știință au publicat în jurnalul „Mediterranean Marine Science” o fotografie cu o specie care se credea, inițial, a fi un rechin spiriduș. Se pare că imaginea ar fi fost trimisă de un bărbat din Grecia, potrivit Digi24, care citează Business Insider.
Interesant la acest specimen era faptul că părea conservat într-o stare impecabilă, cu toate că cei trei biologi marini (Athanasios Anastasiadis, Evangelos Papadimitriou și Frithjof C. Küpper) nu au interacționat niciodată cu un astfel de rechin.
Ce se crede că era, de fapt, specia de rechin considerată o raritate
Se spune că rechinii spiriduși sunt o raritate, fiind observați extrem de greu, deoarece trăiesc la adâncimi de cel puțin 1300 de metri, potrivit sursei citate mai sus.
La scurt timp de la publicarea imaginii, alți patru cercetători au început să conteste autenticitatea imaginii. Aceștia au publicat un comentariu la lucrarea inițială, evidențiind mai multe aspecte bizare pe care le-au observat la specia din fotografie. Printre acestea s-au numărat faptul că rechinul avea mai puține branhii, înotătoarele erau amplasate greșit și în plus, îi lipseau dinții.
„Apar îndoieli cu privire la autenticitatea imaginii furnizate ca dovadă pentru observarea rechinului.”, au scris cei patru biologi marini, potrivit surselor citate mai sus.
În plus, cei patru cercetători au mai contestat și proveniența imaginii, pe motiv că nu aveau cum să verifice dacă bărbatul din Grecia a găsit, cu adevărat, rechinul și l-a fotografiat.
Cercetătorii sunt convinși că este o jucărie din plastic vândută de un producător celebru
Discuțiile au mers atât de departe, încât au ajuns și pe un grup online dedicat rechinilor, iar concluzia a fost aceeași: specimenul din fotografie nu este real. Mai mult decât atât, unii dintre utilizatorii grupului online au mai adăugat și că rechinul ar fi, de fapt, o jucărie din plastic vândută de un producător italian renumit, DeAgostini, potrivit sursei citate mai sus.
Controversele care s-au iscat în jurul imaginii i-au determinat pe cei trei biologi marini să își revizuiască ipotezele, sugerând că ar fi vorba despre un embrion cu diformități, ceea ce ar explica, astfel, aspectul bizar al speciei surprinse în fotografie, potrivit sursei citate.
În cele din urmă, oamenii de știință au fost nevoiți să renunțe la cercetare, cu toate că au rămas, în continuare, convinși că imaginea era una autentică.
De ce sunt trufele atât de scumpe. Motivul pentru care aceste ciuperci de încrengătură scoase din pământ sunt considerat... O fetiță și-a mâncat, timp de 8 ani, propriul păr și a ajuns de urgență la spital. Ce au scos medicii din stomacul ei | ...