Antena Căutare

Băiețel român, campionul Portugaliei la şah. Părinţii lui s-au stabilit în străinătate: "Iubește să meargă la bunici, în România"

Îl cheamă Lucas, Lucas Moldovan și vorbește fluent portugheza. Știe, însă, și câteva cuvinte în limba română, ca "ce faci?", "bună", dar și "bunicii mei din România". Băiețelul este român, pentru că s-a născut din părinți români, care duc dorul țării lor natale. Au ales să se stabilească în Portugalia, acolo unde fiul lor a devenit compion la șah. Este cel mai bun la categoria lui de vârstă, sub 10 ani, iar pe lângă șah Lucas mai are o pasiune: vacanțele la bunici, vara, în România. 

Îl cheamă Lucas, Lucas Moldovan și vorbește fluent portugheza. Știe, însă, și câteva cuvinte în limba română, ca "ce faci?", "bună", dar și "bunicii mei din România". Băiețelul este român, pentru că s-a născut din părinți români, care duc dorul țării lor natale. Au ales să se stabilească în Portugalia, acolo unde fiul lor a devenit compion la șah. Este cel mai bun la categoria lui de vârstă, sub 10 ani, iar pe lângă șah Lucas mai are o pasiune: vacanțele la bunici, vara, în România.

Părinții lui Lucas au luat calea străinătății în urmă cu mai mulți ani. Au plecat din Alba Iulia, acolo unde s-au născut, au copilărit și au devenit adulți. Tatăl, Ionuț Moldovan, predă matematica la Universitatea din Lisabona. Pe el îl moștenește Lucas, căci și el a jucat șah în copilărie. Soția lui Ionuț și mama lui Lucas, Oana, este medic în unul dintre spitalale din capitala Portugaliei. Familia este unită, împlinită, dar nu uită nicio clipă ca acasă, în România, sunt cei care le-au dat viață și care i-au crescut, așa că au făcut o regulă să vină an de an, acasă, să-l ducă pe fiul lor la bunici.

Trei români: Tatăl, profesor universitar. Mama, medic. Copilul, campion la șah. În Portugalia

Recent s-au desfăsurat la Lisabona campionatele districtuale de juniori la şah, la care au participat cei mai buni tineri şahişti din capitala Portugaliei şi localităţile din zona metropolitană a Lisabonei, scrie publicația locală alba24.ro, care a relatat povestea familiei plecate din Alba Iulia pentru o viață mai bună peste hotare. Printre participanţi s-a aflat şi Lucas Moldovan, un talentat junior portughez de origine română, ai cărui părinţi sunt din Alba Iulia şi s-au stabilit pe malul Oceanului Atlantic după terminarea studiilor.

Lucas a obţinut la campionatul districtual 5 victorii şi o remiză în cele 6 partide jucate, asigurându-şi locul 1 la coeficienţii de departajare. Juniorul de origine română nu este la primul succes în Portugalia, el clasându-se de două ori pe locul 4 în campionatul naţional de şah rapid pentru juniori şi reprezentând Portugalia la campionatele europene de juniori la şah rapid în 2018.

Lucas vine în vacanță la bunici și se antrenează la clubul de șah din Alba Iulia

Legitimat la CCR Coruchéus, Lucas se pregăteşte pe perioada vacanţelor de vară în România, unde vine la bunici în fiecare an, împreună cu juniorii de la CSM Unirea Alba Iulia. De asemenea el participă regulat, alături de ceilalţi juniori din grupa de avansaţi ai clubului municipal albaiulian, la antrenamentele online pe internet susţinute săptămânal de maestrul FIDE Marius Ceteraş.

Sursa și foto: alba24.ro

Bărbatul care are 24 de soții și 149 de copii a ajuns pe mâna autorităților. Ce pedeapsă a primit... Magie pură! Arabii au făcut să dispară cel mai valoros tablou din lume. 450.300.000 $ s-au evaporat......

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x