Antena Căutare

"Bună, ce faci? :)" Îți e cunoscut, dar știi care este povestea "feței zâmbitoare"? Cum a luat naștere "Smiley face-ul"

"Bună, ce faci?" este în 99% dintre cazuri însoțit de un "zâmbet galben". Știi despre ce vorbim, îl folosești tu, prietenii tău, iubitul, iubita, probabil și verișorul tău de zece ani care tocmai a primit cadou un telefon mobil.

Harvey Ball, inventatorul "feței zâmbitoare"

Abordarea "Bună, ce faci?" este în 99% dintre cazuri însoțită de un "zâmbet galben". Știi despre ce vorbim, îl folosești tu, prietenii tăi, iubitul, iubita, probabil și verișorul tău de zece ani, care tocmai a primit cadou un telefon mobil.

Viața noastră a fost invadată de tehnologie în ultimii ani, iar traiul zilnic se învârte în jurul problemelor și grijilor cotidiene, o dată, și a două oară, în jurul Facebook, Whatsapp și Messenger.

Smiley Face, invenția menită să ridice moralul angajaților unei companii de asigurări de viață

Dar de unde vine acest "smiley face", în divesele lui forme și culori actuale? Cine l-a inventat și cui i-a folosit? Ei bine, istoria lui datează din anul 1963 și a fost "adus pe lume" de un artist american, pe nume Harvey Ball.

Articolul continuă după reclamă

Harvey Ball

Acesta a creat "fața zâmbitoare", care reprezintă un buton galben cu două puncte și o paranteză "închisă". Ideea sa a pornit de la considerația că toți oamenii ar trebui să acorde o zi dintr-un an pentru a zâmbi și a petrece cât mai mult timp în natură.

Iar ideea sa a mai avut un scop! Angajat al unei companii locale de Asigurări de Viață din Worchester, Massachusetts, acesta a propus folosirea feței zâmbitoare într-o criză generată de moralul scăzut al angajaților și de nemulțumirile acestora.

Inventatorul a primit 45 dolari pentru 10 minute de muncă

El a primit, atunci, 45 dolari pentru 10 minute de muncă, însă nu a avut drepturi de autor pentru “invenţie”. Ulterior, însuşi Harvey Ball devenise iritat de supracomercializarea Smiley Face-ului şi era deranjat că acesta şi-a pierdut, astfel, scopul iniţial.

Până în 1971, în SUA s-au vândut peste 50 de milioane de insigne cu această pictogramă, care a devenit o emblemă pe întreg globul.

Succesul simbolului a adus "Ziua Mondială a zâmbetului", celebrată în prima zi de vineri a lunii octombrie

Preocupat de supra-comercializarea simbolului său și modul în care sensul original al acestuia risca să se piardă în repetarea constantă de pe piață, Harvey Ball a lansat ideea de a dedica o zi zâmbetului. El ales prima zi de vineri a lunii octombrie pentru a aniversa Ziua mondială a zâmbetului, potrivit www.worldsmileday.com, citat de Agerpres.

Foto: worldsmileyday.com

Marcată pentru prima dată în 1999, în orașul natal al lui Smiley, din Worcester, ea a continuat să fie aniversată și în anii următori devenind cunoscută în întreaga lume. Fundația Harvey Ball World Smile, creată după decesul acestuia în 2001, a devenit sponsorul oficial al Zilei mondiale a zâmbetului.

Imaginea creată de Harvey Ball a devenit în decursul anilor simbolul cel mai ușor de recunoscut pe planetă, pentru stările de fericire, bucurie și voie bună.

Cel mai bizar job din lume! Ce fac acești bărbați este de-a dreptul straniu!... Un taximetrist a vrut să intre în pasaj atunci când a văzut o fantomă! Poza circulă deja pe internet!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 13 noiembrie 2024. Alexandra și Ștefan au câștigat suma de 10000 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 13 noiembrie 2024. Alexandra și Ștefan au câștigat suma de 10000 de lei Miercuri, 13.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x