Antena Căutare

Când s-ar fi născut, de fapt, Iisus Hristos. Experții nu cred că pe 25 decembrie

Deși nașterea lui Iisus Hristos e celebrată în toată lumea în ziua pe 25 decembrie, experții cred că Mântuitorul s-ar fi născut în cu totul altă perioadă.

Imagine cu nasterea lui Iisus
Experții se contrazic cu privire la data exactă pe care s-a născut Iisus Hristos | Shutterstock

Experții cred că Biserica Catolica Romană a ales data de 25 decembrie pentru a sărbători nașterea lui Iisus Hristos din mai multe motive, precum legătura datei cu solstițiul de iarnă și Saturnalia, un festival dedicat zeității romane Saturn.

Prin alegerea acestei date pentru a sărbători nașterea lui Iisus, biserica s-ar fi putut folosi de evenimentele festive ale altor religii păgâne, scrie LiveScience.

Unii experți nu cred că Iisus s-ar fi născut pe 25 decembrie

Unii experți cred că Iisus s-a născut undeva între secolele 6 și 4 i.e.n, bazându-se, în parte, pe povestea din Biblie a lui Irod cel Mare.

Înainte de decăderea lui Irod, ce se crede că a avut loc în secolul 4 i.e.n, când se zvonește că regele ar fi comandat moartea a tuturor copiilor de sex masculin, sub vârstă de 2 ani care trăiau în apropierea Betleem, în încercarea de a-l ucide pe Iisus.

Citește și: Mesajul secret ascuns în spatele sculpturii cu Iisus din Rio de Janeiro. Ce au descoperit vizitatorii

Experții în istorie nu s-au pus până acum de acord cu privire la anul exact în care a murit Irod. Mai mult, uciderea în masa a copiilor e o legendă, nu fapt, potrivit lui Reza Aslan, expert în studiile biblice.

Pentru a afla anul exact în care s-ar fi născut Iisus, alți experți au încercat să coreleze “Steaua din Betleem”, ce se spune că ar fi vestit nașterea Mântuitorului, cu evenimente astronomice reale.

De exemplu, într-un articol din 1991, publicat în jurnalul științific Quarterly Journal of the Royal Astronomical Society, astronomul Colin Humphreys a propus că “steaua” era, de fapt, o cometă, observată de experții contemporani din China în secolul 5 i.e.n., scrie LiveScience.

Experții au dezbătut îndelung și luna în care s-ar fi născut Iisus Hristos. În 2008, astronomul Dave Reneke a dustinut că Mântuitorul s-ar fi născut vara.

Steaua din Betleem, a declarat Reneke pentru New Scientist, ar fi putut fi o apropierea intre Venus și Jupiter, ceea ce ar fi format o lumină puternică pe cer.

Cu ajutorul unor modele de calculator, Reneke a determinat că acest eveniment rar a avut loc pe 17 iunie, în secolul 2 i.e.n.

Alți experți au argumentat o conjuncție similară, intre Saturn și Jupiter, ce ar fi avut loc pe 7 octombrie i.e.n.

Alti teologi susțin că Iisus Hristos s-ar fi născut primăvara, potrivit narațiunii din Biblie, ce susține că pastorii vegheau asupra turmelor de oi în seara în care s-ar fi născut Mântuitorul, lucru posibil primăvara, nu pe 25 decembrie, iarna.

Data nașterii lui Iisus Hristos nu e singurul lucru pentru care experții nu cad de acord. De-a lungul secolelor, au existat discuții și despre adevărata înfățișare a Mântuitorului.

Deși e reprezentat în icoane și pe pereții bisericilor cu părul lung, barbă și îmbrăcat într-o robă albă, cu o mantie albastră, experții susțin că, în perioada în care s-ar fi născut Iisus, un bărbat de vârstă lui ar fi avut altă înfățișare, scrie BBC.

Există mai multe detalii legate de nașterea și viața lui Iisus Hristos ce încă fascinează experții, de la data sa de naștere, la locul în care s-a născut și chiar și cum arăta Mântuitorul.

Ghicitoarea care face furori pe internet. În cât timp îl găsești pe Moș Crăciun? Cel mai rapid raspuns s-a dat în 23 de ... Ryan Kaji este cel mai bine plătit Youtuber și are doar 9 ani. Cum a ajuns să aibă o avere de 29.5 milioane de dolari...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x