Antena Căutare

Caz socant in SUA: Cum a reusit un american sa se vindece de ciuma bubonica!

Ciuma bubonica este o boala infectioasa, provocata de bacteria Yersina Pestis, cel mai cunoscut episod al "Mortii negre" fiind in Evul Mediu, cand un sfert din populatia Europei a fost nimicita de aceasta crunta boala. In prezent, sunt circa 1000 de cazuri anuale de ciuma, insa doar in tarile subdezvoltate. Cu toate acestea, un american a molipsit boala dintr-un gest de altruism: a incercat sa isi ajute pisica.

Un barbat din statul Oregon, SUA, a panicat intreaga sa comunitate: acesta a luat ciuma in urma unui episod in care a incercat sa scoata un soarece blocat in gatul pisicii sale si a fost muscat de aceasta. Insa ghinionul a facut ca rozatoarea sa fie infestata cu virusul Yersina Pestis, iar simptomele acestei boli au putut fi observate in cazul barbatului, la numai doua zile de la incident.

Paul Gaylord, in varsta de 50 de ani, a inceput sa aiba febra foarte ridicata si frisoane, iar familia l-a dus de urgenta la spital. Barbatul a stat o luna de zile in spital, iar medicii nu isi puteau da seama ce se intampla: degetele de la maini si picioare incepeau sa se innegreasca, iar febra nu contenea sa dispara, conform Guardian UK.

Cand si-au dat seama care era diagnosticul, medicii l-au pus pe barbat sub un tratament intensiv cu antibiotice. In prezent, Paul Gaylord se afla intr-o perioada de recuperare, iar cadrele medicale spun ca barbatul va reusi sa se vindece complet.

Ciuma a aparut pentru prima data in 1330, in Asia Centrala. Dupa ce a facut ravagii in China, boala a fost raspandita si pe teritoriul Europei, prin vasele care debarcau in portul sicilian Messina. Astfel, un intreg continent a fost devastat de ciuma, intr-o vreme cand inca nu exista un leac. De teama si din cauza faptului ca medicina nu era atat de avansata, majoritatea credea ca boala este un semn divin si ca marcheaza sfarsitul lumii. Boala, care era transmisa prin intermediul sobolanilor, a disparut in secolul XVII, insa a reaparut in India, in secolul XIX, facand peste 6 milioane de victime.

Foto: mirror.co.uk/ telegraph.co.uk

Magiunul de Topoloveni, in capul listei de preferinte a membrilor Casei Regale a Romaniei... Au trecut 43 de ani de la aselenizare - teoriile conspiratiei despre cel mai grandios moment din istoria omenirii...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x